Mitől fénylenek este a csillagok?
"A "csillag" az nap"
remélem csak hülyéskedsz.
Amúgy az egyetlen dolog, amiért nem húzza alá a helyesírás ellenörző a nap szót, az az, hogy a nappalra, mint pl "nap mint nap"-ra gondol.
Amúgy 9-es te hogy hívod az égen lévő izzó hidrogént? Úgy, hogy Csillag?
:d
6-7 ? xdd
ma 19:08
Nyilván ez így nem igaz. (analógia: Az ember az Pista)
A Nap egy csillag. Ez már igaz.
Viszont minden napszerű égitestet közbeszédben bátran hívhatunk napnak, mint ahogyan a Vénuszra is mondhatjuk, hogy csillag. Hangsúlyozom, közbeszédben!
A helyesírás-ellenőrző hogyan kerül ide? Kérdezte valaki?
Egyébként a nap és a hold szót azért nem jelöli helytelennek, mert a napot és a holdat csak csillagászati értelemben írjuk nagy kezdőbetűvel. Ma szépen süt a nap a földre. Éjjel sem fogja felhő eltakarni a holdat. A Föld a Nap körül, a Hold pedig a Föld körül kering.
A "csillag" az nap = analógia akart lenni, a magyarázat érdekében, megkülönböztetőleg a bolygóktól és holdaktól. Természetesen tisztában vagyok a csillag fogalmával, de fogalmat önmagával magyarázni lehetetlen ugyebár, valamihez kötni kell.
És természetesen azt is tudom, hogy a mi Napunk az nagy kezdőbetűvel van, mint ahogy a Holdunk is, ugyanakkor holdja a legtöbb bolygónak van, és azokat nem írjuk nagy betűvel, mivel az az égitest fajtájának megjelölése, nem pedig a neve.
A Nap-nap esetében ugyanez.
És nem kértem kioktatást, nem én tettem fel a kérdést. Imádom kiskorom óta a csillagászatot, tisztában vagyok az alapfogalmakkal, köszönöm szépen.
A kedves okoskodóknak meg:
A Kérdező nyilván azért tette fel ezt a kérdést, mert nem tudja, de érdekli. Tudtommal erre való ez a fórum, vagy nem? Mi az, hogy ciki nem tudni??
Ti mindent tudtok?? Gratulálok akkor, örülök, hogy zsenikkel van dolgunk.
Egyéb esetben meg azt gondolom, hogy a legtöbb embernek van olyan terület, amiben elmélyült bármi miatt, így számára bizonyos dolgok evidenciák, amiket mások nem tudnak. Vagy ti minden területen ennyire otthon vagytok!?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!