Kémia érettségi egyszerű választás?
A kén-hidrogén
A) molekulájában 6 darab elektron alakít ki kovalens kötéseket.
B) molekulájában három darab nemkötő elektronpár található.
C) molekulájában a kötésszög kisebb, mint a vízmolekulában.
D) molekulája apoláris.
E) szilárd halmazállapotú kristályrácsát kovalens kötések tartják össze.
Miért nem helyes az E válasz,hogyan tudom eldönteni hogy milyen rácsban kristályosodik,a megoldókulcs szerint a c válasz a helyes,de ezt sem értem,hiszen mindkét molekula v-alakú.remélem idetéved egy kémikus és kisegít :)
Ez egy darab molekula ugyebár.
A szilárd rácsban sok sok ilyen lesz egymás mellett,de nem nem kovalens kötéssel fognak kötődni,csak molekularácsban, másodrendű kötőerőkkel.
Ami ilyen molekula (NH3, H2O, H2S, a legtöbb szerves vegyület), az molekularácsos, ami ugye 2.rendű kötőerők.
Sajnos hirtelen nem tudom megindokolni, hogy miért a C a jó, de tényleg az (A H2S-nél 92° a kötésszög, a víznél kb. 104°)
A C a jó válasz, mivel a molekulában két kötő és két nemkötő elpár van, csakúgy mint a vízben. A kénatom, azonban a harmadik periódus eleme, tehát a vegyértékelektronjai távolabbb vannak az atommagtól, mint az oxigénatom esetében, ezért a nemkötő elpárok helyigénye nagyobb lesz, jobban nyomják össze a kötő elpárokat, ezért kisebb lesz a kötésszög.
A molekulán belül vannak csak kovalens kötések, a mol között másodrendű kötések hatnak, itt dipól-dipól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!