Hány °C-on fagy be a víz, pontosan mik befolyásolják, és mennyire?
Itt: [link]
azt írja, hogy "A víz jéggé alakulásához apró, szilárd szennyezőanyagoknak kell a vízben lenniük, amik körül a jéggé alakulás megindulhat. Ez átlagosan -12 °C körül következik be." A(...)(„szupertiszta”) vizet - 48 °C-ig is le lehet hűteni anélkül, hogy jéggé fagyna. - 48 °C-on azonban a víz szerkezete hirtelen jéggé alakul." "Elektromos töltés hatására a víz fagyáspontja megváltozik. Az egyébként szokásos -12 °C helyett ha a felszín (+) töltésű, akkor fagyáspontja -7 °C lesz, míg (-) töltés jelenléte esetén -18 °C-ig hűthető."
Ez azt jelenti, hogy -7°C felett nem lehet jég?
És a nyomás mennyire befolyásolja? Mondjuk, ha hidrofor kúti vizet tartályba szivattyúzza a vizet, akkor hány fokon fagyhat meg a víz a tartályban, és a csövekben, ha nincs vízmozgás, mert mondjuk éjszaka van?
A nyomás nagy mértékben befolyásolja a víz fagyás- és forráspontját. Minél nagyobb a nyomás, annál magasabbak ezek az értékek. Viszont van egy olyan határhőmérséklet (víz esetében ez 384°C, ún. kritikus hőmérséklet), amelyre bármekkora plusz nyomást adhatsz, nem fog visszatérni folyadék fázisba.
Ha te szivattyúzod kútból a vizet, akkor 0°C-on fog megfagyni.
Kicsit félrevezető a wikipédiás cikk.Amikor a -7°C-os fagyáspontról beszél,azt a túlhűtött vízre érti.Ugye amikor megfagy a víz,akkor kell hogy legyen gócpontok,amin megindulhat a kristályképződés,majd kristálynövekedés.Ezek lehetnek apró szennyeződések,vagy éppen az edény falának egyenetlenségei.Ha veszünk egy szerkezeti hibáktól mentes tárolóedényt,benne nagy tisztaságú vízzel,akkor ha rázkódásmentes kezdjük el hűteni,akkor elérhető az az állapot,hogy víz hőmérséklete 0°C alatti,de még folyadék halmazállapotú.Viszont van egy határpont,átlagosan mínusz 7 fok,ami alatt biztosan megindul a fagyás.Azonban megoldható hogy extrém körülmények között-laboratóriumi körülmények között,ún. szupertiszta vízzel-ez egészen -48°C levihető.Még kijavítanám az első válaszolót,hogy a nyomás növelése igaz hogy,növeli a víz forráspontját,de a fagyás(olvadás)pontját meg épp ellenkezőleg,csökkenti.
remélem hasznos volt a válaszom:)
nem az a víz kritikus hőmérséklete, hanem ez : 273,16 K
avagy 0,01 celsius
utánna néztem igazatok van az nem ugyanaz, ha akkor rosszul mondta atnár hétfőn mondom is neki..
bocs :S
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!