Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi okozza a gravitációt?

Lacatka kérdése:

Mi okozza a gravitációt?

Figyelt kérdés

2012. febr. 29. 20:01
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

"ahhoz, hogy a gravitáció körpályán tartson egy testet, energia szükséges (hiszen erőkifejtés történik)"

nincs erőkifejtés, ha úgy nézzük a dolgot h a tömeg hajlítja a teret és az ebben lévő testek ebben a görbült térben haladnak "egyenesen"

2012. márc. 1. 16:11
 12/20 anonim ***** válasza:

"Az univerzum nem végtelen ez csak egy ostoba tévhit."

A tér viszont végtelen, már ha nincs valami emberi ésszel felfoghatatlan. Persze a végtelen is felfoghatatlan bizonyos értelemben, de ha a tér nem végtelen akkor meg ugye mi van azon túl?

(Off volt, de talán idefért.)

2012. márc. 1. 18:31
 13/20 A kérdező kommentje:
Szerintem a végtelen minden értelemben felfoghatatlan! Egyébként nem volt "off". Viszont ,ha már játszom ,miért kellene azt gondolnom ,hogy az univerzum a mindenség? Ezt úgy értem ahogy a világról gondolkodunk,mármint: nagy bumm ,anyag keletkezés ,tágulás,tér, idő stb...! Előtte mi volt a közeg????
2012. márc. 1. 19:54
 14/20 anonim ***** válasza:

Ha azt vesszük, hogy a "nagy bumm" elött minden egy kis pontban sűrűsödött össze, akkor azon kívül nem volt anyag. A tér viszont talán önmagától létező valami :) amit önmagában nem alkot anyag, de minden anyag a térben van, ahol éppen van. :D

Lehet hogy filozófikusra sikeredett, majd a tudományos arcok megmondják a frankót.

2012. márc. 1. 20:39
 15/20 anonim ***** válasza:

Az erő nem egyenlő a munkavégzéssel. Körpályán mozgó testeknél nulla a munkavégzés, mert az erő merőleges az elmozdulásra. Szóval a gravitációt nem kell "táplálni".

Tapasztalati tény hogy van, illetve hogy ugyanaz a tömeg, ami a tehetetlenségnél szerepet játszik a gravitációval is arányos.

2012. márc. 2. 11:53
 16/20 anonim ***** válasza:

"A tér viszont végtelen, már ha nincs valami emberi ésszel felfoghatatlan. Persze a végtelen is felfoghatatlan bizonyos értelemben, de ha a tér nem végtelen akkor meg ugye mi van azon túl? "

Ez hülyeség. A tér nem végtelen csak hatalmas akár 70-80 milliárd fényév is lehet. Az általunk látható Világegyetem 13,7 milliárd fényév. De mivel az Univerzum a fénysebességnél gyorsabban tágult ezért sokkal nagyobb. A másik dolog meg az hogy a tér és az idő 13,7 milliárd éve keletkezett. Lényegtelen kérdés hogy mi volt előtte mert értelmetlen. Azonban elég valószínű hogy majdnem végtelen számú Univerzum van de ez már egy másik történet.

2012. márc. 2. 16:06
 17/20 anonim ***** válasza:

De nem a semmiből keletkezett, csak valami nagyon kicsiből robbant szét. Annak a pontnak valahol lennie kellett, nem?

Nem volt behatárolható hogy hol volt, mivel minden anyagot tartalmazott, tehát nincs viszonyítási pont, de attól hogy nem volt rajta kívül anyag attól térnek lennie kellet. A tér nem egy anyag, hanem ami létezik, az a térben létezik.

Gyakorlatilag minden mondatot megfogalmazhattam volna kérdésként, de inkább ide írom, hogy ezek az én elgondolásaim, (és mint mondtam korábban inkább filózás,) nincs benne húrelmélet, meg hasonló tutiságok. Szóval felfoghatóak kérdéskén is amire szívesen várok választ, ha nem gond. :)

2012. márc. 2. 17:45
 18/20 anonim ***** válasza:
Az Ősrobbanás előtt semmi nem volt se tér se semmi legalább is a mi szemszögünkből. Más Univerzumok létezhettetek előtte. Az Ősrobbanással kapcsolatban csak az a biztos hogy megtörtént. És számtalanszor megtörténhet vagy megtörténhetett. Az Ősrobbanás egy szingularitás volt. Na most, számtalan elmélet van arról hogy hogyan és miképp történt. A szingularitás is elő pottyant valahogy a semmiből az sem létezett öröktől fogva. Van egy elmélet ami szerint nem lehet meghatározni egy időpontot amikor előbukkant a szingularitás és mindig is létezett de inkább elfogadott az hogy a semmiből jött létre. Azok akik szerint egy Univerzum van úgy hiszik van egy eddig még felfedezetlen törvény ami nem engedi meg további Univerzumok létezését. Szerintük is a semmiből jött létre. Összességében nem lehet azt mondani hogy valamiből is létrejött az Univerzum anyaga bár aki jártas a témában az javítson ki én csak könyvekből és ismeretterjesztő műsorokból tájékozódom.
2012. márc. 2. 20:02
 19/20 anonim ***** válasza:

Amikor az atomok világát felfedeztük, azonnal feltűnt a hasonlóság, a csillagok világához.

Itt is egymásra épülő rendszerek vannak

Bolygóg, holdak.

Naprendszerek

Halmazok, csillagcsoportosulások

Galaxisok

Galaxishalmazok

Szuperhalmazok.

Azt is tudjuk, hogy az atomok olyan építőkövek, amik molekulákat alkotnak és így tovább.

Más hasonlóság nem nagyon akad, ezért nem vizsgálják tovább ezt a kérdést.

Filozófiailag azonban a világ véges és végtelen kérdése megmagyarázható vele.

Ha az univerzumban történik egy szupernóva robbanás és feltételezzük, hogy az előbb vázoltak szerint atomi szinten létrejöhet egy mini világegyetem, ahol gyorsabban telik az idő. Egy év pont annyi, amennyi idő alatt a harmadik elektron megkerüli az atommagot...

Ennek a mini világegyetemnek vannak határai, maga a szupernóva aktuális terjedési területe.

Természetesen a szupernóva is egy galaxisban van, de ha élnek azon az "elektronbolygón" pirinyó lények, ezt soha nem fogják tudni érzékelni...

2012. okt. 6. 11:01
 20/20 anonim válasza:
Az idő múlása okozza...
2022. febr. 2. 19:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!