Milyen katalizátorral tudnám reakcióra bírni a CuSO4-et és a Na3PO4?
wikipédia szerint:
A Na Elektronegativitás 0,93 (Pauling-skála)
A Cu Elektronegativitás 1,90 (Pauling-skála)
Ez mit jelent?
Milyen reakciot varsz? Miert tortenne barmi? Az oldatban lesznek szabad Na, Cu, Po4, So4 ionok... miert csinalnanak barmit egymassal?
A rezszulfat elvileg oldhatatlan... Akkor lehet, hogy a pH-n kellene allitani.... de ebben nem vagyok biztos.
Csinalj telitett Na3PO4 oldatot (1.5 g/100 mL), Ebbe, ha CaSo4-et teszel, az feloldodva elvileg kicsapja a Cu3(PO4)2-et.
Réz-foszfát, Cu3(PO4)2 . 3H2O, kékeszöld por v. rombos kristályok, vízben oldhatatlan, savakban és ammónia vizes oldatában oldódik, kerámiafesték.
És a rézfoszfát vízben oldhatatlan, hogyan is akarsz abból kristályokat növeszteni?
"Aztán azt regéld el nekem hogy ekvivalens mennyiségeket mértél ki és oldottál fel?Mert az látható hogy a két anion nem egyforma vegyértékű!"
Az nem szamit. Csak az egyes sok oldhatosaga szamit. Amit en valoszinusitek, az az, hogy amikor azt irja, hogy a triso leul az aljara, abban lehet rezfoszfat is. A triso nem oldodik olyan jol, mint a rezszulfat. Ezert telitett leszurt oldatokkal lenne erdemes probalkozni.
"savakban és ammónia vizes oldatában oldódik"
Ezek szerint erdemes csekkolni a pH-t!
"A rezszulfat elvileg oldhatatlan..."
Nem mondod komolyan?
"Solubility in water - insoluble"
A rézfoszfát oldhatatlanságát azt sejtettem csak de sajna nem vettem figyelembe. Végülis a természet is növesztett belőle valahogy kristályokat, és nem használt ammóniát meg savakat sem.
A leülepedett anyag nem látszik zöldnek, de lehet leszűröm hátha van benne valami.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!