Ha később genetikus akarok lenni, mennyire éri meg orvosira mennem? Az orvoskutatók jól meg vannak fizetve? Milyen az elismertségük?
Genetikus lehetsz úgy, hogy biológiára mész, és onnan szakosodsz genetika szakirányba. Ez Bsc+Msc, nagyjából öt év, hivatalosan biológus leszel (ez lesz a diplomádban).
Kutatóorvosi az kicsit más. Az alap orvosit el kell végezni: öt év, szakosodás nem igazán van (ugyanúgy meg kell tenned mindent, mintha nem kutatóorvosnak mennél), utána szakosodhatsz kutatóorvosnak. Alsó hangon hat-hét évet tippelek, mivel én nem ebben a rendszerben tanultam. Én biológián végeztem genetika szakirányban, az "jobban megéri", mivel gyorsabban szakosodhatsz, hamarabb végzel, és nem kell számodra "felesleges" dolgokat megtanulnod: más típusú az antómia, mások a preferenciák, gyorsabban kerülsz kutatólaborba... azonban a kutatóorvosok szaktudásához kétség sem fér, nem egy tekintetben jóval alaposabbak, mint a biológusok, és ha az ember kerül a célkeresztbe, akkor mindenképpen a kutatóorvosi pálya viszi a pálmát (habár kiváló biológusok is végeznek humángenetikát, nem arról van szó). De ha téged tényleg céltudatosan a genetika érdekel, akkor nem hiszem, hogy az orvosin kéne kezdened, mert az neked jobbára "haszontalan szívás" lesz, talán jobban megéri a biológusi pálya.
Megfizetve meg senki sincs... aki kutatónak megy, mondjon le a pénzről. :) Már ha a kutatásban marad, és nem megy el cégekhez kutatás-fejlesztésbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!