Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Gondoltatok már arra, hogy a...

Gondoltatok már arra, hogy a lábfej egy elcsökevényesedett kéz?

Figyelt kérdés
Megrövidültek az ujjak, és ilyen nyomi lett. Mi már alig tudjuk mozgatni a lábujjainkat, de a majmoknál még megvan az eredeti forma, még markolni is tudnak vele.
2012. febr. 5. 20:51
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Ez teljesen nonszensz. Felegyenesedett kétlábonjárásra kell és arra tökéletes is. A majmoknak nem kell kétlábon járniuk. síkterepen amúgy is elég esetlenek.
2012. febr. 5. 20:58
 2/7 A kérdező kommentje:
De régen a korai előembereknek is olyasmi lehetett, mint a majmoknak, tehát mégiscsak elcsökevényesedett a fejlődés során.
2012. febr. 5. 21:05
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Első vagyok.

A csökevényesedés nem helyes kifejezés. Mondhatjuk úgy, hogy továbbfejlődött, alkalmazkodott az új körülményekhez.

2012. febr. 5. 21:10
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Igen, inkább átalakult. Elcsökevényesedni olyan testrész tud, amire már nincs szükség. Amúgy igen, néztem már, hogy kéznek milyen "nyomi" lett a lábunk. :D
2012. febr. 5. 21:27
 5/7 anonim ***** válasza:

A kéz a mellő végtagnál van, a láb a hátsónál. Így a kérdés eleve értelmetlen. De értem: arra gondolsz, hogy az első és a hátsó végtag régen megegyező lehetett, mint a majmoknál.

Az elcsökevényesedés valóban nem jó kifejezés. Nem elcsökevényesedett, mert igen erős, nagy szerv, hanem más körülményekhez kellett idomulnia. A test megtartása a két lábon járás miatt mind a lábfejekre nehezedett, ezért a szerepe főként a megtartás, és lényegtelenné vált a fogás. Hiszen a földön sétálsz, ott meg nem sokat kell megfogni.

Az "eredeti forma" meg képlékeny kifejezés, én a gerinces végtag alapszabást nevezném meg annak, az pedig egy igen nyomi kis lábat takar, mint a szalamandrának van. A majmok arrafele evolváltak, hogy mind a négy végtaggal képesek legyenek fogni, mi arrafele, hogy tudjunk két lábon járni.

2012. febr. 5. 21:37
 6/7 anonim ***** válasza:
Pontosan fordítva van! A régi ősnek négy lába volt, és pontosan a mellső módosult kézzé mivel felegyenesedett ezért a mellső végtag fogás funkcióra szakosodott.A régi ős alatt nem a majommal közös őst értem hanem jóval korábbit.
2012. febr. 6. 00:17
 7/7 anonim ***** válasza:
Lehet, hogy négy lábból módosult egyfajta "kézzé", de nem azért, mert felegyenesedett, hanem mert a fákon élt.
2012. febr. 6. 00:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!