Gondoltatok már arra, hogy a lábfej egy elcsökevényesedett kéz?
Első vagyok.
A csökevényesedés nem helyes kifejezés. Mondhatjuk úgy, hogy továbbfejlődött, alkalmazkodott az új körülményekhez.
A kéz a mellő végtagnál van, a láb a hátsónál. Így a kérdés eleve értelmetlen. De értem: arra gondolsz, hogy az első és a hátsó végtag régen megegyező lehetett, mint a majmoknál.
Az elcsökevényesedés valóban nem jó kifejezés. Nem elcsökevényesedett, mert igen erős, nagy szerv, hanem más körülményekhez kellett idomulnia. A test megtartása a két lábon járás miatt mind a lábfejekre nehezedett, ezért a szerepe főként a megtartás, és lényegtelenné vált a fogás. Hiszen a földön sétálsz, ott meg nem sokat kell megfogni.
Az "eredeti forma" meg képlékeny kifejezés, én a gerinces végtag alapszabást nevezném meg annak, az pedig egy igen nyomi kis lábat takar, mint a szalamandrának van. A majmok arrafele evolváltak, hogy mind a négy végtaggal képesek legyenek fogni, mi arrafele, hogy tudjunk két lábon járni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!