Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A fehérjéket csoportosítani...

A fehérjéket csoportosítani lehet "gombolyag" azaz "fold"-juk alapján. Pontosan milyen metrikát használnak, amikor ezeket a gombolyagokat klaszterezéssel megállapítják?

Figyelt kérdés

2012. jan. 29. 21:18
 1/4 anonim ***** válasza:

Ez a kerdes nem teljesen ertelmes... Ha arra vagy kivancsi, hogy mi alapjan, vannak csoportositva a feherjek, el kell olvasni a cikket, amibe publikaltak az szerkezeti klasszifikaciot, vagy lagalabb az oldal dokumentaciojat.

Legalabb 2 fele klasszifikacio van.

2012. jan. 30. 06:26
 2/4 A kérdező kommentje:
Több helyen olvastam a fold-ról, de nem világos hogy az egész fehérjét vagy csak a domain-eket csoportosítják eszerint, mert ellentmondásosak az írások. De akármelyikről is van szó, engem a metrika érdekelne, amivel a távolságot definiálják, mert nem tudom elképzelni. Két fehérje összehasonlításánál a kettőt valahogy úgy kell forgatni, hogy a legjobb legyen az átfedés, de ez baromi nehéz probléma lehet, és nem is elegendő, ha a szekvenciák hossza eltérő.
2012. jan. 30. 11:15
 3/4 anonim ***** válasza:

A foldok motivumok, amikbol a domenek allnak, persze lehet olyan domen is, ami csak egy foldbol all. Nekem ugy tudnik, hogy ezek nem teljesen kiforrott fogalmak. A foldokat ugy lehet elkepzelni, mint visszatero szerkezeti elemek, amik gyakran megtalahatok feherjekben, annak ellenere, hogy osszesegeben a feherjek nem hasonlitanak teljesen egymasra. Nekem ez elegge empirikusnak tunik, nem tudom, hogy van-e valami egzakt definicio, ami alapjan lehet foldokat automatikusan felfedezni, azonositani feherjekben.

A domenek jobbak. Mivel a domenek definicioja valami ilyesmi: onnallo feltkeredesi egyseg, jellemzo rajuk a kompaktsag, ebbol kovetkezik a kereses definicioja: megnezzuk, hogy az egyes aminosav alegysegek hany masik minosavval vannak kolcsonhatasba, majd definicio szerint azok az aminosavak vannak egy domain-be, amik egymassal tobb kapcsolattal rendelkeznek, mint a csoporton kivuli aminosavval.

A szerkezetek illesztese egy nagyon erdekes, egzaktul nem megoldhato problema, hasonlit az aminosav illesztesre...

Minek kellenek ezek a cuccok? Biokemia vizsga? :-)

2012. jan. 30. 19:18
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszi a segítséget, nem vizsgára kell, csak gondolkodom. Kutatómunkához kell, de nem vagyok biokémikus.
2012. jan. 31. 11:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!