"A Pluto-n ülve egy 100 évet élő ember megkerülhetné-e a Napot? Miért nem egyértelmű erre a válasz? "
hát nem tudom hogy köze van hozzá, de :
sziderikus keringési idő
Az az időtartam, amelynek elteltével a központi égitestről nézve a körülötte keringő másik égitest a csillagokhoz képest ismét ugyanabba a helyzetbe kerül.
ez a plutónál Sziderikus keringési idő: 90 613,3055 nap
(248,09 év)
szinodikus periódus
az az időtartam, amely alatt egy égitest a Földről nézve ugyanabba a helyzetbe kerül a Naphoz viszonyítva. A szinodikus periódus lehet keringési vagy tengelyforgási idő. A bolygók holdjainak szinodikus periódusát az adott bolygóra vonatkoztatják
a plutónál: Szinodikus periódus: 366,73 nap
szerintem ezért bár fogalmam sincs :D
Nem egyértelmű, mert ugye a Nap is forog, szóval a Napon is vannak napok.
100 év alatt nem kerülné meg, de látná a nap minden oldalát többször is.
Nemhogy forog a nap, de a Tejút rendszer magjához képest az is mozog. SZóval nagyon nehéz vonatkoztatási időalapot választani.
Mellesleg az idő sem mindenhol ugyanúgy telik, nem mindegy, hogy melyik rendszerből számítod. Lásd Ikerparadoxon:
mivel nem volt még sem szonda, sem ember a holdon, így nem tudjuk ott hogyan telik az idő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!