Lehetséges valamilyen módon a víz fagyáspontját növelni?
Figyelt kérdés
2012. jan. 22. 14:46
2/8 A kérdező kommentje:
azzal csökkentem
2012. jan. 22. 14:54
3/8 anonim válasza:
A sózás nem csökkenti? Hiszen 0 °C-on még nem fagy meg a sós víz, hanem folyékony, ennél alacsonyabb hőmérsékleten lesz csak belőle sós jég. Nagy nyomáson viszont lehet növelni a fagyáspontot, ekkor a fagyáspont is emelkedik, extrém esetben előfordulhat, hogy megégeti a kezedet a jég.
4/8 anonim válasza:
Ej, de okosan írtam... Szóval nagy nyomáson emelkedik a fagyáspont, a jég nagy hőmérsékleten is megmarad.
5/8 anonim válasza:
Azthittem fordítva van...na mindegy. Egyébként nem lehet, ugyanúgy ahogy a forráspontot se lehet csökkenteni. Sajnos a nyári hóember még mindig csak álom...
6/8 anonim válasza:
Mind a két válaszoló hülyeséget írt. Mind a sózás, mind a nagy nyomás csökkenti az olvadáspontot. Hiszen a 0 fokos vagy 0 foknál kicsit hidegebb jég a hatásukra MEGOLVAD.
Növelni a fagyáspontot vákuummal lehet, de valószínűleg nem sokkal. Más módszerről nem tudok.
7/8 anonim válasza:
Itt a víz fázisdiagrammja:
Így van, nyomáscsökkentéssel 610 Pascalig lehet növelni eszerint 4-5 fokkal. Tovább csökkentve, ugyanúgy csökken, csak ekkor szublimálni fog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!