Gáztenzió fogalma?
na, az nem gáztenzió, hanem simán tenzió, vagy gŐznyomás (nem gáz, hanem gőz, ez fontos). Azt takarja, hogy minden anyagnak ami szilárd vagy folyékony, annak van egy egyensúlyi gőznyomása adott hőmérsékleten.
pl a szilárd konyhasó tenziója nagyon nagyon kicsi, elhanyagolható (de van!), ez abban nyilvánul meg, hogy nem párolog el
víz: van neki mérhető tenziója, el is párolog. a tenzió a hőmérséklet növelésével nő, ezt lehet is tapasztalni: hideg víz lassan párolog (kicsi a tenzió, adott mennyiségű folyadékkal kevés vízgőz tart egyensúlyt), forró víz gyorsan párolog
vagy ha van otthon gyógyszertárból sebbenzin, vagy alkohol, azt csöppents pár cseppet: hipp-hopp elpárolognak, ezeknek a szerves oldószereknek nagyon nagy a tenziójuk
és mint mondtam: szilárd anyagoknak is van, mondtam a konyhasó példáját, de lehet megfigyelted már azt is, hogy télen ha havas pl a háztető, akkor néha látni, ha száraz és napos az idő, és nem olvad, csak szimplán eltűnik. Na ez is amiatt van, mert a légnyomás/hőmérséklet úgy álltak be, hogy kedveznek annak hogy a jég tenziója megnőhessen és elpárologhasson
előző vagyok, még egy dolgot hagytam ki:
Ha elég magas a hőmérséklet, akkor elég nagy lesz a gőznyomás ahhoz, hogy ne csak a folyadékfelszínen alakuljon át a folyadék gőzzé, hanem a folyadék belsejében is.(tehát kvázi legyőzi a légköri nyomást)
Ilyenkor ezek buborékok formájában felszállnak. Na ezt a folyamatot (amikor a tenzió eléri a külső légnyomást) hívjuk forrásnak, ez a pont a forráspont :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!