Mi a humusz talajtani definíciója?
"Humusznak tekintjük a szerves maradványok többé-kevésbé átalakult részét, amelyen belül megkülönböztetjük
- a maradványokból felszabadult de nem humifikálódott szerves vegyületeket (nem valódi humuszanyagok)
- és a valódi humuszanyagokat.
Bonyolult szerkezetű, savkarakterű polimerek, amelyek egymástól eltérő viselkedésű frakciókból állnak."
Nekem még ez is elég nyakatekert habár a forrást én megbízhatónak tartom (SZIE-jegyzetből való).
Szabadon én azt mondanám, hogy organikus (leginkább ugye szén-) vegyületek bioaktív halmaza, amit közvetlen- vagy hídkötésben álló izo/heterociklikus aromás gyűrűk alkotnak (pl. polifenolok, kinonok).
A molekulavázhoz jellemző oldalláncok is kötődnek (szénhidrát, peptid és aminosav származékok).
A reaktív elemek elsősorban a savas (-COOH [carboxil], fenolos-OH, alkoholos-OH és =C=O [carbonil]) és a bázikus (imino [=NH], amino [-NH2]) csoportok.
Talajtanilag a fő különbség a többi szinthez képest, hogy itt "bioakkumulálódik" a legtöbb Carbon (56-58%), de a Hirdogén, Oxigén és a Nitrogén (4-6%) is itt "hasznosul".
Gyakori még a Phosphorus és a Sulphur jelenléte is.
Az utóbbi három (ritkábbságuk miatt) evolóciós szelekció miatt a fő "limitáló tényezője" lett a vegetációnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!