Most elgondolkoztam kicsit. (? )
csak mert vmit nehéz elképzelni, miért ne lehetne?
a végtelent is nehéz elképzelni, mégis létezik.
egyébként az infórmációcserére, a minél életképesebb egyedek létrehozására alakultak ki a nemiszervek.
Ne úgy képzeld, hogy volt valaha egy nemiszerv nélküli ember, aki később "kapott" egy ilyet. A nemi szétválás már az ősi élőlényeknél megfigyelhető. Kezdetben a hím és a női ivarsejt azonos, nem is lehet megmondani, hogy melyik a hím és melyik a női. Később az egyik fél egyre nagyobb és egyre helyhezkötöttebb lesz, a másik meg kisebb, mozgékonyabb. Az egyik passzívan vár a helyén, a másik aktívan keresi. Ez az asszimmetria már a növényeknél, algáknál is megfigyelhető, valójában az ivaros élőlények általános jellemzője, feltehetőleg az ivarosság ősi kialakulása óta létező tendencia.
A kezdetleges élőlnyek ivarszervei valójában nem mások, mint termelő egységek. Párzószervek általában nem nagyon vannak, a bonyolultabb párzószervek általában a rendszertani egységek modernebb képviselőinél jelennek meg. Például ha megnézed, a legtöbb édesvizi halnál a megtermékenyítés úgy zajlik, hogy a nőstény a vízbe petézik, a hím meg rázúdítja a spermát a petékre. Ugyanez a rendszer általánosan jellemző a kétéltűekre is. Viszont az általánosság ellenére egyes fajoknál megfigyelhető, hogy a megtermékenyítés párzással megy végbe, azaz a nőstény testén belül zajlik. Erre számos olyan élőlénycsoportnál látunk példát, aminek tagjai általánosságban egyébként vízben megtermékenyítők, sőt ugye ismert az álelelvenszülés is. Tehát ez egy evolúciós tendencia.
Az emlősök relatíve bonyolult párzószerve tehát nem minden előd nélkül való, hanem hosszas evolúciós múltra tekint vissza, valamint időről-időre megjelent az élővilágban.
Az előző tökéletesen leírta. A tudósok egy része nem a párzáson akadtak fenn. Ők inkább a szemmel vannak így. Pár tudós túl bonyolultnak tartja a szemet ahhoz, hogy az az evolúció alatt alakult ki. Én egyszer olvastam erről egy leírást. Nekem teljesen elfogadható volt az ott leírt látószervi evolúció. Fényérzékeny sejt-> ezen sejtek együttműködő sokasága (fény irányának meghatározására alkalmas)-> ezen sejtek vízszintestől való eltérése, homorú alak felvétele (fókuszálást teszi lehetővé, éles képet alkot, két ilyen esetén 3Đ-s látás) Ehhez hasonló módon fejlődhettek ki a nemiszervek is.
(attól, hogy még nem láttam egyben 10millió forintot elhiszem, hogy létezik, mert van rá bizonyíték :D)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!