Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért ráz meg ennyire a saját...

Miért ráz meg ennyire a saját statikus elektromosságom?

Figyelt kérdés

A kérdés lehet, hogy nem teljesen érthető, úgyhogy most itt jobban kifejtem.

Pár hete kezdődött amikor levettem a fürdőköpenyemet. (Az anyagát nem tudom megmondani, mert a belső címkéjén nincs rajta) Természetesen recsegett-ropogott, de ezen nem lepődtem meg, hiszen sokszor történik ilyen. Szóval nyúltam a fém kilincshez és még hozzá sem értem de úgy megrázott, hogy utána még egy fél percig zsibbadt az ujjam.

Ezután már rendszeresen történtek ilyenek. De nem csak azzal a fürdőköpennyel. Volt, hogy levettem az egyik melegítőmet -recsegés-ropogás- és direkt kipróbáltam egy másik kilincsel (szintén fém) lassan közelítettem a mutatóujjamat, majd egy olyan fél centiméter távolságból átütött az áram. Láttam a kék csíkot ahogy szépen összeköti az ujjamat a kilinccsel, majd akkorát csípett, hogy azt hittem majd be f*sok. Ezután is sokáig zsibbadt. Ez megismétlődött még jó pár ruhával és kilinccsel. Már ott tartok, hogy félek hozzányúlni a kilincsekhez, mert tudom, hogy bármikor megrázhatnak.

Anyukámnak is van egy hasonló fürdőköpenye, de őt nem rázta meg egyik kilincs sem. Senki mást nem ráz meg, csak engem. Nem értem. Korábban még engem sem rázott meg, vagy lehet, hogy csak nem vettem észre. Nem tudom.

Azt kérdezném, hogy hogy lehetséges ez és miként? És hogy le lehet ezt valahogyan is állítani?

2011. dec. 21. 11:10
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Ne műanyag papucsban állj, amikor a fürdőköpenyben vagy.

Ha mezítláb vagy, nem ráz meg a kilincs.

2011. dec. 21. 11:48
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

A köpenyed olyan anyagból van, amely súrlódásra erősen töltődik elektromossággal. De honnan? Hát a másik súrlódó közegből a saját testedből. Vagyis a tested a semleges környezetedhez képest feltöltődött (a köpenyhez képest ellentétesen). Nyilvánvaló, hogy a semleges kilincs és a feltöltődött ujjad között elektromos ív keletkezik.

Talán próbáld először a köpenyeden keresztül fogdosni a kilincset, a puha ruhaanyag és a tenyered között könnyebben és kevésbé érzékelhetően egyenlítődik ki a töltés. A látványos egyébként is a hegyes tárgyak közötti kisülés, mert az áram a keresztmetszettel fordítottan arányos. Teljes tenyérrel feltehetően az áramütést kisebbnek érzékeled. (ha kipróbálod, oszd meg velünk a tapasztalatod).

2011. dec. 21. 11:59
 3/7 A kérdező kommentje:
Akkor tehát az a gond, hogy műanyag papucsban állok?
2011. dec. 21. 19:48
 4/7 A kérdező kommentje:
Mert valóban az összes esetnél műanyag papucs volt rajtam.
2011. dec. 21. 19:49
 5/7 anonim ***** válasza:

Mivel papucsban vagy, elszigeteled magad a talajtól, ahol a töltések probléma nélkül távozni tudnának, ezért töltődsz fel.

Ha mezítláb vagy nem tudsz feltöltődni, így megrázni sem tud semmi.

2011. dec. 21. 19:50
 6/7 anonim ***** válasza:

A műanyag papucs lehet, hogy fokozza a hatást, de attól, hogy mezítláb állsz, még nem biztos, hogy minden elvezetődik, a test nem annyira jó hővezető.

A köpeny cseréje pamutra hatásosabb, de talán elég, ha nem ujjheggyel nyúlkálsz a kilincs felé, hanem határozottan, teljes tenyérrel.

De a dolgot teljesen kivédeni nem tudod, mert a műanyag jól gyűjti az elektrosztatikus töltést, és tele vagyunk velük. Csökkenthető, ha a testre nem közvetlenül kerül műanyag, vagy nagy felületen markolunk.

2011. dec. 22. 16:10
 7/7 anonim ***** válasza:

"a test nem annyira jó hővezető."

Még jó, hogy a hővezetésnek abszolút semmi köze a témhához...

2011. dec. 22. 16:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!