Mi történik pontosan, amikor fehérje "kicsapódik"? Például tejbe savat, mondjuk citromlét vagy ecetet öntünk? Mi lesz a fehérje és zsírmolekulákkal?
Figyelt kérdés
2011. dec. 18. 07:53
1/3 hollófernyiges válasza:
A zsírral többé-kevésbé semmi, a kazein (tejfehérje) molekulái meg kitekerednek mert a bejuttatott nagy mennyiségű ion tönkreteszi a hidrogénkötéseket ami a konformációt a helyén tartja. Valahogy úgy képzeld hogy normál állapotban szép kis gömböcskévé feltekert gyöngysor, denaturálva meg össze-vissza tekergőző gyöngysor.
2/3 A kérdező kommentje:
Értem. És a denaturált itt azt jelenti, hogy a sűrűje utána elméletileg nem fogyasztható, vagy nem lesz megemészthető tápanyag? Mert ezen a videón így készül valamilyen indiai étel, amit gondolom megesznek :)
http://www.youtube.com/watch?v=acROvuObr-Q
1:25-nél adja hozzá a nő a forró tejhez a citromlevet, utána leszűri.
2011. dec. 18. 14:02
3/3 hollófernyiges válasza:
Nem, ilyenkor közönséges aludttej keletkezik (feltéve hogy igazi tejről van szó, nem feldolgozott gyáriról), ami igen jól emészthető. Ha megiszod a tejet, akkor a sósavval teli gyomrodban amúgy is egyből kicsapódik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!