Garradd-üstökös. Megfejetené vki ezt, a számomra önellentmondásnak tűnő leírást?
Idézem innen, jelen hónap egyik jelenségéről írnak:
"A C/2009 P1 (Garradd)-üstökös bben a hónapban eléri napközelségét és maximális fényességét, miközben pontosan észak felé mozog a Hercules csillagképben. [...] December 23-ai perihéliuma idején (q=1,551 CSE) fényessége eléri a 7,5 magnitúdót, így az esti égbolt látványos égitestje lesz."
Számomra az nem stimm, hogy -mint a linkelt oldal ábráján is látható- mivel az üstökös NAPKÖZELBEN tartózkodik e hónap során, főleg annak első felében, már hogyan is lenne az ESTI égbolt látványos jelensége?? Az ábra tovább erősíti bennem, h Napközelben van jelenleg, hiszen a Herkules csillagképben jár.
(Csak mellékesen teszem hozzá: sztem a 7.5 magnitúdó ráadásul nem is látványos... de a lényeg, hogy a Nap fénye miatt semmi nem látható nappal, csak a Hold, olykor... és hát hogy jelen hónapban este, éjjel, valamint hajnalban kb. a Föld túlsó oldala felől látszana az üstökös...)
Lehet, h én néztem el vmit, segítsetek megfejteni, hátha hibásan értelmeztem.
"q=1,551 CSE"
Vagyis hozzánk képest egy külsőbb pályán van, valószínűleg nem fog a Földpálya és a Nap közé kerülni. Szóval láthatjuk éjszaka is, ahogy pl. a Marsot is, amikor a "legközelebb" van a Naphoz.
Abban igazad van, hogy nem észlelhető könnyen, csak este és reggel. Itt vannak képek a reggeli/esti pozícióról:
"Számomra az nem stimm, hogy -mint a linkelt oldal ábráján is látható- mivel az üstökös NAPKÖZELBEN tartózkodik e hónap során, főleg annak első felében, már hogyan is lenne az ESTI égbolt látványos jelensége?? Az ábra tovább erősíti bennem, h Napközelben van jelenleg, hiszen a Herkules csillagképben jár."
(és hát hogy jelen hónapban este, éjjel, valamint hajnalban kb. a Föld túlsó oldala felől látszana az üstökös...)
Lehet, h én néztem el vmit, segítsetek megfejteni, hátha hibásan értelmeztem."
Töltsd le a [link] -ról a Stellarium programot, mert abban el tudod tüntetni a horizontot, és így láthatóvá válik, hogy az üstökös helye nincs is messze a Naptól. És éjjel nem is látszik, csak este napnyugta után északnyugaton. Aztán ő is lenyugszik, csak nem megy olyan mélyre, és hajnalban előbb kel fel a Napnál északkeleten. Ez azért van, mert ugyan a Herkules csillagkép ugyanazon égi órakörön van, mint a Skorpió, de annál sokkal északabbra, így kevesebb ideig marad a horizont alatt: később megy le, mikor már sötét van, és előbb kel fel, mikor még szintén sötét van.
Egyébként hogy érted ezt a +-45 fokot horizontálisan? Amúgy ez a másfél csillagászati egység ez kb. pont a Marspálya Naptól való távolsága, úgyhogy szerencséje a Marsnak, hogy nem épp ott van, mert lehet összeütköznének.
Köszi a választ. Amúgy beírásod közvetlenül megelőző kommentemben arról írtam ,h kezdem érteni, mi a megoldás, és nagyjából megismételted, ami nem baj, hiszen ezek szerint megerősíted, hogy miként értem a megoldást kérdésemre. :) Sőt, még pontosítottál is rajta. :)
Köszi a linket is, belekukkantottam, szerintem le fogom tölteni és kipróbálni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!