Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy kell felírni az ionokat?

Hogy kell felírni az ionokat?

Figyelt kérdés
Nem nagyon értem, és holnap témazárót írunk. Szóóóval az addig oké, hogy pl. van egy Na+ és egy Cl-, és, ha molekulává alakulnak, akkor az NaCl.. de vannak ezek a bonyolultabbak, mint pl. Ca2+ + OH- és az Ca(OH)2.... vagy Al3+ + SO42- (a 2- a jobb felső, a 4 a jobb alsó sarokban), és ez egyenlő Al2SO4. Na én ezeket, és a hasonlókat nagyon nem értem. Valaki el tudja magyarázni?
2011. nov. 9. 22:05
 1/6 anonim válasza:
71%

Remélem még nem alszol:)

Legegyszerűbb, ha azt mondom, hogy a töltéseket kell figyelni és mindig keresztbe írni. Vagyis:

NaCl-nál egyszerü mert mindkettő egyszeres töltésű és egy Na egy Cl-al alkotja a NaCl-t

Ca(OH)2: Ca 2+ OH- tehát az OH-hoz megy kettes keresztbe..és az egy megy a Ca-hoz

Al 3+ és SO4 2- itt a képleted rossz.. az aluminiumnál van a 3as az SO4-nél a 2es de most megcseréljük: az aluminium kapja a 2est az SO4 pedig a 3-a. eszerint a képlet: Al2(SO4)3

Ez így tényleg nagyon le van egyszerűsítve de a lényeg mindig a cserén van..:) Ha érdekel esetleg jobban akkor szívesen elmondom úgy is..:)

2011. nov. 9. 22:38
 2/6 anonim ***** válasza:

Úgy lehet őket összehozni, hogy a negatív töltések és a pozitív töltések száma meg kell egyezzen. Na, egyszeresn pozitív, OH egyszeresen negatív, 1:1 arányban mehetnek.

De a háromszorosan pozitív Al a kétszeresen negatív SO4 csak úgy elegyedhet, ha aluminiumbol 2 mol van (mivel 2*3=6), míg SO4 ből 3 mol (3*2=6)...

A pozítív és a negatív töltések legyenek egyenlőek.

2011. nov. 9. 22:49
 3/6 A kérdező kommentje:
Tehát a lényeg, hogy a töltés mindig kihozza a 0-át maradék nélkül.. Pl. Ca 2+ és Cl- az CaCl2. Javítsatok, ha nem jó. >.< Gyakoroltam picit, és már hellyel-közzel megy, de azért holnap még rákérdezek egy-két okosabb emberkénél dolgozat előtt. Mindent köszönök. :)
2011. nov. 9. 23:41
 4/6 anonim ***** válasza:
Mi lett a dolgozattal?
2011. nov. 10. 16:29
 5/6 A kérdező kommentje:

Fúúúú, megszivatott a tanár. :D Bejön óra elején, éééés idézem:

"Hát akkor gondolom mindenki rendesen felkészült..... *hatásszünet* a gyakorló órára"

Majd széles vigyorral közölte velünk, hogy azért mondta, hogy ma lesz a témazáró, hogy mindenki tanuljon rá, és így tudjunk normálisan gyakorolni. Mert, ha csak simán feladja, úgysem tanultuk volna meg.

Hát kicsit elküldtem a francba, de nagy kő esett le a szívemről. Még van egy hetem gyakorolni. És a mai órán is sokat magyarázott. ^^

2011. nov. 10. 20:11
 6/6 anonim ***** válasza:

Mivel egy egyszeresen negatív töltésű iont egy egyszeresen pozitív tesz semlegessé, ezért kell a 2szeresen a 3szorosannál megnövelni a molekulák(atomok számát), hisze n így a 6nak kell kijönni mindenütt.

Mondjuk egy 4szeresen negatív, és egy 3 szorosan pozitív molekulánál 12-nek kell kijönni. A 4szeresenből 3 kell, a a háromszorosonból 4 kell.

Meg kell találni az lkkt-t (legkisebb közös többszörös)

2011. nov. 11. 15:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!