Etanol erélyes oxidációjakor (ami még nem égés) elérhető hogy közvetlenül ecetsav keletkezzen?
Figyelt kérdés
tehát arra gondolok hogy az acetaldehid ne keletkezzen,mint köztes termék2011. nov. 4. 15:55
1/4 anonim válasza:
A wiki szerint az alkohol oxidativ fermentaacioja soran eletkezik ecet. Igy csinaljak az ecetet az alkoholbol. -> Acetobacter bakteriumok. De, hogy pontosan milyek koztitermekeken keresztul, azt nem tudom. Egy lepesben biztosan nem mukodik, de nem biztos, hogy az oldatban az acetaldehid megjelenik.
2/4 anonim válasza:
Vélhetőleg az acetaldehid mindig közti terméke lesz a etanol-ecetsav reakciónak. Megpróbálhatod valami erős oxidálószerrel (pl: KMnO4-al savas közegben) így az oxidáció relatíve gyors lesz, és a mellékreakciók minimalizálhatóak.
3/4 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat,hasznos volt mindkettő:)
Közben megtaláltam rá a választ,úgyhogy megosztom veletek is,hátha érdekel titeket:
A primer alkoholok ugyanakkor a krómsav hatására nem aldehiddé oxidálódnak, hanem karbonsavvá alakulnak át.
2011. nov. 5. 12:49
4/4 anonim válasza:
Igen, ez hasonló reakció mint amit én írtam (a 2.válaszban). Krómsav helyett használhatsz K2CrO4-et(savas közeben-gyakorlatilag ugyan az mintha krómsavat használnál, csak könnyebb beszerezni). Közben én is kicsit utána néztem és CrO3-at használni a legcélszerűbb(H2SO4-mellett). Remélem tudtam segíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!