Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A PH mérő konkrétan mit mér?

A PH mérő konkrétan mit mér?

Figyelt kérdés
Úgy értem, hogy ha egy növény földjének a PH-ját megmérem, abból megtudhatom, hogy mondjuk kevés a nitrogén... vagy ilyesmi?

2011. nov. 3. 00:06
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
0%
A pH-mérő az konkrétan a pH-t méri, bármilyen meglepő is. A pH a savasság-lúgosság mértéke, ezt bizonyára tanították neked is kémián (ugy, hogy nem is haszontalan a kémi...). Mindebből bizonyos következtetéseket lehet tenni a talaj összetételére, mert bizonyos ionok jobban jellemzőek savasabb talajban, mint lúgosabban, de egy ismert adatból soha nem fogsz tudni 50 ismeretlen adatot kitalálni. A nitrogénre (illetve beszéljünk csak a nitrátokról) mondjuk ez pont nem tudsz következtetni a pH-ból.
2011. nov. 3. 00:57
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Az, hogy a pH mero konkretan a pH-t meri egy iszonyatosan nagy tevedes. Mar hogy a francba tudna a hidrogenionok koncentraciojat merni???? Nem azt meri, hanem a hidrogenionok aktivitasat az elektrod felszinen. Itt tudod megskubizni: [link] meg itt: [link]
2011. nov. 3. 01:32
 3/11 anonim ***** válasza:
0%
Drága döncike, ha már okoskodsz legalább csináld jól, és olvasd el az amúgy általad belinkelt oldalt. Közvetlenül a műszer feszültségváltozást mér.
2011. nov. 3. 06:07
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
AAAA nem hiszem el!!! Es megis mi okozza a feszultsegvaltozast? Nem a pH, ami a hidrogenion koncentraciobol szarmazik, hanem a hidrogen ionok aktivitasa, ami hig vizes oldatokban aranyos a koncentracioval, de attol az ket teljesen kulonbozo dolog. Emiatt nem lehet a pH-jat merni tomeny oldatoknak, mert ott a hidrogen ionok koncentracioja, es az aktivitas kozott jelentos elteres lesz. Nice try.
2011. nov. 3. 09:07
 5/11 Silber ***** válasza:
100%

Döncinek adok igazat. Aki nem ért hozzá, ne szóljon bele. A pH-mérők tervezésénél a kiindulópont az ún. Nernst-egyenlet:

[link]

Ez üvegelektród és pH-mérés esetén a következő formulává redukálódik:

[link]

Az elektródon eső feszültségből megkaphatjuk E értékét, E^0-t pedig kalibrálással határozhatjuk meg (igen, a pH-mérőket kalibrálni is kell). Innen egy egyszerű művelettel kijön, hogy:

pH=(E-E^0)*F/2,303RT, ahol T a hőmérséklet, R az egyetemes gázállandó, F pedig a Faraday-állandó.

Tehát az üvegelektródok nagy része a feszültséget méri...

Elegendően mély válasz, vagy engem is megcáfol valaki?

2011. nov. 3. 09:20
 6/11 Silber ***** válasza:
Apropó, rosszul fogalmaztam meg... A számítás a feszültségesésen alapul, de a feszültség pedig a fizikai-kémiai folyamatok révén az ionaktivítástól. Tehát aspektus kérdése, de én is aktivításpárti vagyok.
2011. nov. 3. 09:23
 7/11 anonim ***** válasza:
0%

Silber, neked sem kellett volna akkor beleszólni.

A méréstechnikában csak villamos jeleket ismerünk (feszültség, áram, és ezek frekvenciája). Tehát a pH mérő is csak feszültséget tud mérni. Hogy ebből származtatható legyen a felületi aktivitás vagy közvetlenül a pH, ahhoz kell egy fizikai csatoló, vagy más néven nem villamos jelillesztő. Ezután jön a jelkondicionáló, ami általában erősít és zajt szűr, majd a sor végén ott a feszültségmérő műszer. Ha figyelmesen elolvasod a linkelt wiki oldalakat, akkor ezt korrekten leírja.

Döncike második válasza is alapvetően rossz, mert feszültséget okoz az eltérő minőségű és hőmérsékletű anyagok találkozása (ez a kontakt és termikus potenciál), az induktív és kapacitív csatolások, ráadásul a releváns kémiai folyamatokat nem is ismerem. Abban is lehetnek még gondok. Ha lenne közvetlen aktivitás mérőnk, akkor tök jó lenne, mert nem kéne foglalkozni az előbb említett jelenségekkel. Sajnos ilyet még nem találtak fel, így maradnak a szokásos praktikák a zajszűrésre.

Üdv a BME méréstechnikai tanszékéről!

2011. nov. 3. 11:10
 8/11 A kérdező kommentje:

Nyugi emberek! :D Nem kell vitázni!

Köszönöm a válaszokat, már okosabb lettem. Sosem voltam Kémiából vmi jó, mert nem érdekelt, de most rájöttem, hogy a PH mérése pont érdekel. :D

Tudtatok segíteni ez a lényeg! :D

2011. nov. 3. 11:41
 9/11 anonim ***** válasza:
Bocsánat, én is túlzásba vittem. Csak nem szeretem, amikor emberek részleges tudással osztanak ki másokat. Próbáltam teljesen szakmai maradni, de sajnos kicsit személyes is lett.
2011. nov. 3. 11:56
 10/11 Silber ***** válasza:

Én is megpróbálok objektív lenni. Kettőnk (hármunk) közt az a gond, hogy más aspektusból tekintjük az egészet. A legjobb az lenne, ha elmondaná a kérdező, az összetett folyamat mely részére gondolt. Az elektromos potenciálkülönbség mérését mi is megemlítettük. Viszont feszültségméréssel fényintenzitást is tudnék mérni fotodióda segítségével. Mi a fizikai-kémiai oldalról tekintjük, te az elekromosról. Itt van a kutya elásva.

"Feszültséget okoz az eltérő minőségű és hőmérsékletű anyagok találkozása" ezért kalibráljuk és korrektáljuk a pH-mérésnél a változókat a hőmérsékletfüggéssel. Az anyagi minőségből adódó kontaktpotenciált gyakorlatilag el tudjuk hanyagolni, ugyanis maga a pH-mérés esetén ezredpontossággal gyakorlatilag adhatóak meg az értékek a diffúziós potencál mértéke miatt. 1-1 referenciaoldatot lehet készíteni mely 3 tizedesjegyig pontos, ezekre kalibrálunk.

Biztosíthatlak hogy sokat foglalkoztam elektródokkal, és sok pH-t megmértem már. Üdv Veszprémből.

2011. nov. 3. 12:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!