Miért/hogyan érzünk a szívünkkel?
Elfogadott, hogy csak metafora. Lehet köze a sokat emlegetett elfeledett ősi tudáshoz, lehet ősi tévhit, és lehet hogy az a közös intuíciónk az alapja, ami valahogy mindig ugyanoda, a mellkas közepétől kissé jobbra "teszi" a kezünkat, ha "a szívem" vagy "a lelkem" nyomatékosan hangzik el a szánkból. Fura, hogy az "én" szóval egy időben magunkra mutatva is ugyanott koppan a mutató ujj.
Sóvárgáskor szerintem a légcső vagy a gyomor lett szívnek ítélve, amikor még állatok zsigerelése volt az anatómia :)
Nem hiszem, hogy komoly háttere lenne.
Minden érzelem az agyban van, teljes egészében.
Talán az az oka, hogy a szív dobog, az agy meg csak ott van... a görögök még azt hitték, hogy csak a vér hűtésére való, semmi más dolga nincs.
A szívünkkel sehogy nem érzünk, esetleg a erekkel, hiszen abban vannak a CO2-O2 tartalmat mérő receptorok... :D
Ha pl. szerelemesek vagyunk, akkor az agy parancsot küld a szinuscsomónak (ez szabályozza a szívverést) hogy gyorsabban verjen a szívünk, több oxigént kapjunk, hogy azt a sejtjeink jobban fel tudják dolgozni, hiszen ha látjuk a nagy Őt több mindent meg tudunk Érte csinálni :)
Akár az adrenalin :)
Ezt a heves szívdobogást érezzük a mellkasunkban, ezért hihették azt, hogy ez a szívvel van összefüggésben.
A sóvárgás köbö ugyanez, csak ott talán azért ver gyorsabban a szívünk, mert meg akarjuk minden áron szerezni.
(sóvároghatunk a szerelmünk után :D )
Én mondjuk fizikailag is érzem ha egy kellemetlen helyzetben "összeszorul" a mellkasom, kellemes helyzetben meg kellemeset érzek ott.
Gondolom régen ezeket az érzéseket nevezték szívnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!