Lehetséges az a fajta délibáb, amiről Petőfi írt? Amitől megfordítva és felnagyítva látjuk a dolgokat? Látott már valaki ilyet?
Szerintem szinte mindenki látott már olyat, maximum kicsibe, hála a modern környezetnek.
Amikor remeg a meleg levegő nyáron a beton fölött, és úgy néz ki, mintha vizes lenne, az is délibáb, csak kicsiben.
A Hortobágyon manapság is lehet látni valódi délibábot (A Szaharában meg pláne). Nagy, hosszú, sík terület kell, és rekkenő forróság :)
Forróságból nincs hiány, ellenben a Hortobágy egy jó részét beépítették már, így kevesebb hely van, ahol érvényesül a hatás.
Ha tudnád, mi a délibáb, és elolvastad volna értően, mit írtam, akkor értenéd, HOGY IGEN, a délibáb az, amikor a tárgyak felnagyítva, tükrözve látszódnak, és igen, lehetséges, a Hortobágyon megfigyelhető, de igazából mindenhol, ahol van elég nagy terület, és semmi sem szegi a látóhatárt.
De, gyanítom nekem megint nem fogod elhinni, tehát:
Mert nem minden délibáb látszódik teljes egészében. Ahhoz tökéletes körülmények kellenek, ami meg nem mindig adódik. Természet anyánk sem mindig tökéletes :-)
Szerintem olvasd el a cuccot, amit Butcher belinkelt, abból sok minden kiderül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!