Geográfus szakirányt/munkát érdemes választani?
Többek közt ezt találtam róla:
"A földrajz sokszínű tudomány, amelyben mindenki megtalálhatja azt a kis szeletet, ami leginkább találkozik az érdeklődésével. Amilyen gazdag a földrajzi tér, olyan gazdag a munkalehetőségek tárháza is a pályakezdő geográfusok számára. Végzettségük viszonylag stabil, biztosnak mondható elhelyezkedési esélyeket nyújt, amelyhez nagy segítséget jelent a kötelező gyakorlat teljesítése és a naprakész szakmai tájékozottságra és idegen nyelvismeretre irányuló elvárás már a képzés során."
Azt szeretném megtudni mennyire reálisak a dolgok amiket mondanak róla, akinek van ismerete az állásokról vagy a témáról akár ismerőseitől halott valamit kérem írja le.
Szia!
Én másodéves geográfus vagyok és igazából nem nagyon tudom mit fogok kezdeni magammal ha sikerül elvégeznem a képzést, igazából nagy igényeim nincsenek, területfejlesztő szakirányon vagyok, szeretnék majd valami munkát az önkormányzatnál vagy valami hivatalnál, hogy megtudjak élni. Na de a kérdésedre válaszolva az egyik tanáromat tudom idézni, aki azt mondta ,hogy sajnos Magyarországon nem tudnak mit kezdeni a munkáltatók azzal, hogy geográfus. Geológust, földmérőt stb. ismernek, de minket nem igazán, persze hozzátette, hogy reméli javul a helyzet ill. bízik benne, hogy nincs teljes mértékben igaza. Olyan véleményt is hallottam szintén egy tanáromtól, hogy aki elég képzett lesz, talpraesett és kompetens a kellő munkakörökben ahova jelentkezik az boldogulni fog az életben.. Szóval szerintem annyira nem biztató a helyzet:D de kíváncsi vagyok én is mások véleményére is, viszont ebben a szakmában is mint szerintem Magyarországon bárhol fontos az ismeretség (ami nekem sajnos nincs), tehát ha van a családodban valaki elismertebb, magasabb pozícióban lévő személy valami cégnél,hivatalnál vagy önkormányzatnál akkor biztos ,hogy el fogsz tudni helyezkedni a geográfus diplomával.
ötödéves geográfus hallgató vagyok. ha újra pályaválasztás előtt állnék, másképp döntenék. félreértés ne essék, nagyon hasznos és sokszínű ez a képzés, átfogó képet ad a világról. de most, hogy egy féléven belül munkába kell majd állnom, kicsit kétségbe estem, hogy mit is kezdek mégis magammal.
amiket járható útnak látok:
1. térinformatika szakirány - úgy tűnik, erre egyre nagyobb igény van, úgyhogy ezt bátran merem javasolni
2. terület- és településfejlesztés szakirány - ha van ismerősöd, aki be tud nyomni valahova, akkor ez is hasznos lehet, egyébként eléggé reménytelen vele az elhelyezkedés
3. tanári szakirány - erről legalább tudják, hogy micsoda (ellentétben a geográfussal), bár manapság nem tudom ki érez magában elhivatottságot ilyen irányba, és hogy van-e szükség földrajz szakos tanárokra, illetve mennyire (lesz) telített a piac
4. Phd képzés - az MSc után van erre lehetőség, tudományos kutatásokban való részvétel, ennek látom még értelmét, a képzés ideje alatt akár egyetemi óraadóként is el lehet helyezkedni, és innen már csak felfele vezet az út.
Sok sikert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!