ja tudom, hogy juharfa,(bocsi),
de van egy ehhez hasonló, aminek nincs annyi karéja, csak 3, és csúcsosabbak.
Aranyos beszélgetést folytattál magaddal.
Erre gondolsz?
(A vörösö juhar leveléről rendes képet nem találtam. Először azt hittem, a zöld juharra hasonlít, de úgy néz ki, nem.)
Ez az Acer pseudoplatanus latin névre hallgató jószág (ezzel a Google jobb találatokat dob ki), magyarul mi csak hegyi juharnak nevezzük, vagy jávorfának. Parkfának gyakran telepítik. Amúgy 5 karéja van, nem három. Háromkaréjos levele az Acer campestre, azaz mezei juharnak van. Ilyen:
(El nem tudod képzelni, milyen nehéz háromkaréjos képet találni, minden képen gyönyörű öt karéja van.)
Sikerült eltalálnom, vagy ássam el magamat, hogy 4 év után már alig megy a növényrendszertan? :)
Ja, hogy nem csak juhar lehet? Azt hittem, olyan juharfajt keresel, ami hasonlít a vörös juharra, csak zöld.
Akkor lehet platán (elvégre "álplatán juhar" a latin név is), bár az is hivatalosan ötkaréjos.
Ha "olyan, mint a vörös juhar csak zöldbe", akkor még az is lehet, hogy a vörös juharra (Acer rubrum) gondolsz, mivel eredetileg a vörös juharnak is zöld a levele, amíg ősszel el nem színeződik.
Első kép, balról:
1. gyalogakác (Amorpha fruticosa)
2. passz
3. valamelyik ostorfa (Celtis sp.), talán a keleti (C. orientalis)
4. sajmeggynek (Cerasus mahaleb) pl. nem lenne rossz
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!