Hogy lehet házilag elektronmikroszkópot készíteni?
Lehetséges, csak kell hozzá egy kis pénz. De hát ma Magyarországon kinek nincs a sufniban nagy teljesítményű elektromágnese, vagy töpplépcsős pumparendszer a vákumhoz? Ha egy-egy kisebb alakatrész hiányzik, nofene, leugrasz a százasba, aztán veszel (nem tudom, mostanság minden árát emelik, jó, ha a kiszámolt pénzen kívül van nálad plsuzba pár százezer, hátha találsz valami szépet). Bár azt a hatalmas áramot előállítani nem minden kínai óccó akku tudja, ruházz be egy rendes német gyártmányra.
Viccet félretéve: mi tanultuk az ELMI fizikai alapjait (mindössze a képalkotási technikákhoz volt szükség rá, egy mérnök ezerszer jobban tudja), mikor ezt egy ismerősömnek megmutattam, azt mondta, nem egyszerű, de össze lehet hozni, csak kell hozzá... és elkezdte sorolni. Viszont az nagy, rossz felbontású képet ad, sokkal drágább, mintha készen veszed meg, és talán be sem fér a szobába (egy tisztességes TEM igen magas, nem panelbe való). De elviekben lehetséges, viszont olyan fokú biztonsági előírások vonatkoznak rá, amiket szerintem házilag barkácsolva nem lehet betartani, és akkor történhetnek "galibák". Pl. a szivattyúrendszer még egy gyári Siemensnél is gyenge pont, hát még házilag!
Ha nagyon érdekel, össze lehet szedni az ELMI elvi működési rajzait, nekem is van egy pár, az alapján megtervezhető. Nem hótbonyolult, inkább ügyesen összerakott (jó, még így is messze meghaladja a képességeimet). Viszont szó szerint házilag... még a sufnituning ELTÉs brigád sem próbálkozott akárcsak egy részének kicserélésére sem, pedig itt még azon is spórolnak, hogy hány lépcsőfok vezessen a két emelet között.
én isten makettjét akarom...
elektronmikroszkópot inkább vegyél szakemberektől (ami te nyilván nem vagy, mert ha kicsit is értenél hozzá, nem a gyik.hu fantasztikus anonym tudósaitól érdeklődnél)
ha viccnek szántad a kérdést, akkor bocsi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!