Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha a növényeket bőr, az...

Ha a növényeket bőr, az állatokat hám fedi, akkor miért "hámozzuk" az almát, és miért ég le a "bőrünk"?

Figyelt kérdés
2011. aug. 24. 10:36
 1/8 anonim ***** válasza:

Milyen növényt fed bőr??

A növényt tudtommal héj fedi.

2011. aug. 24. 10:42
 2/8 anonim ***** válasza:

Hát jó kérdés, de szerintem:

1. Az almánál azért mondjuk hogy hámozzuk, mert a bőr legfelső része a hám, és ez gondolom egy hasonlat hozzá, hogy vékony réteget szedünk le róla.

2. Az állatoknak, meg az embereknek bőrük van, az ég le, és ugye akkor meg azt mondjuk, hogy "lehámlik" a bőrünk.

2011. aug. 24. 10:47
 3/8 anonim ***** válasza:
Ha az egyik igen, pedig dehogy, akkor lehetséges, hogy lekváros bukta.
2011. aug. 24. 10:48
 4/8 anonim ***** válasza:
87%
A növényeket bőrszövet, míg az állatokat hámszövet fedi, DE az állatokat fedő hámszövet neve nem hám, ahogy a növényeket fedő bőrszövet neve sem bőr. Azaz a szerv neve nem egyezik meg az őt alkotó szövet nevével.
2011. aug. 24. 11:14
 5/8 anonim ***** válasza:
Orvosilag vagy biológiailag nem tudom, elfogadom, amit előttem írtatok, de a köznyelvben szerintem a bőr és hám között nincs igazi különbség, egymás szinonímái. Főleg régebben, mikor még nem volt "biológia", és gondolom ezek a kifejezések akkor alakultak ki.
2011. aug. 24. 13:49
 6/8 anonim ***** válasza:
91%

jah, a magyar nyelvet nem biológusok szerkesztik, a biológusok csak használják azt. a bőr és a hám aszerint használatos a magyar nyelvben, hogy mikor milyen környezetben melyik hangzik jobban. az emberek között is van aki nem bírja befogni a pofáját, hiába nincs pofája az embernek, csak arca :)

a biológusok, amikor kimondták hogy a növényeken bőr van (már ha tényleg így van :)), az állatokon meg hám, akkor gondolom azért ezt a két szót választották ezekre, mert már úgyis léteztek a magyar nyelvben, így könnyebb lesz ezekre a dolgokra hivatkozni.

2011. aug. 24. 13:59
 7/8 anonim ***** válasza:

A bőröd azért ég le, mert bőr fed, aminek a felső rétege, az epidermisz többrétegű elszarudosó laphám(szövet). A növények felszínét is bőrszövetrendszer fedi, itt az epidermisznek megfelelő struktúrát (elsődleges) bőrszövetnek is nevezik.

De a hám és a bőr a köznyelvben egyet jelent.

2011. aug. 24. 16:51
 8/8 A kérdező kommentje:
Ez a pofás dolog nagyon tetszett!
2011. aug. 25. 11:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!