A P2O5 (foszfor-pentaoxid) a vegyületekből is képes kivonni a vizet, mint a kénsav?
Én úgy tudom, hogy a foszfor-pentoxid a leghigroszkóposabb anyag. Állítólag még a tömény kénsavat is képes dehidratálni. A foszfor-pentoxid a vízzel foszfor savat képez:
Igen, sőt, még a tömény kénsavból is elvonja, kén-trioxiddá alakítva. Általában véve a vízzel foszforsavat képez:
P_2O_5+3H_2O\rightarrow2H_3PO_4
NEM, és a cc kénsavat SEM dehidratálja...
fájdalmasan idióta az aki ezt kitalálta...
egy vegyész
Idézek belőle:
„The desiccating power of P4O10 is strong enough to convert many mineral acids to their anhydrides. Examples: HNO3 is converted to N2O5; H2SO4 is converted to SO3; HClO4 is converted to Cl2O7.“
Nem én mondtam. Ha biztos vagy a dolgodban, írj nekik, hogy korrigálják.
ja oké, így rendben van. Valóban képes erre a foszfor-pentoxid (ha összesütögetjük az említett anyagokkal- bár pl a perlkórsavval nagyon nem ajánlatos), de nem azért mert hiperszuper higroszkópos anyag. Szóval félrevezető a wiki bejegyzése.
El nem tudtam képzelni, honnan jöhet ez (hiszen ketten is említettétek).
Szóval indokolatlan ezt a tulajdonságát kihangsúlyozni, egy sor egyéb ilyen anyagot fel lehetne sorolni, amik aztán végképp nem szárítószerek.
Azért képes elvonni a vizet, mert a foszforsav anhidridje.
P2O5 + 3 H2O --> 2 H3PO4 A reakció exoterm
ott nem is erről van szó, hanem egyszerűen stabilitási oka van.
A foszfor(V)-oxid termikusan stabilabb a kéntrioxidnál.
Másrészt a kéntrioxid illékony, a foszfor-pentoxid nem az.
Ugyanezért szabadul fel HCl gáz,ha NaCl-t bórsavval hevítünk. A Bórsav anhidridje termikusan stabil, nem illékony. A HCl viszont igen.
re 17:31
Jogos! A kén-trioxid ráadásul illékony gáz, így eltolja az egyensúlyt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!