Miért nincs a napunknak és a holdunknak rendes neve?
Talán azért, mert ez a két égitest mindig is látható volt, így hát elnevezték valahogy: Nap és Hold.
Aztán mikor rájöttek, hogy vannak más bolygók, naprendszerek, stb. és azokban is vannak ugyanilyen funkciójú égitestek - napok és holdak -, akkor már nem nevezhették őket ugyanígy, de összefoglaló névnek még jó...
Egy nap a Nap napot látták meg elöszőr igy elnevezték Napnak miközben naponta nap többi is nap mint nap nap csak közben nem Nap a nevük hanem napnevek naprol napra, naponta, egyre több nap nem Nap nevekkel hiába napok
vagyis a Nap nap nak minden egyes napon csak Nap a neve, nem változik napról napra
ugyanígy a holdal
(remélem érthető voltam)
Szerintem ez csak a mi nyelvünkben van így,vagyis csak mi használjuk azt is hogy Nap és azt is h nap,ill. napok(mint más csillagok).Ha megnézed az angolt,akkor ott a Sun az maga a Nap,a day az a nap mint időtartam,és nem hiszem h más csillagok és holdak megnevezésére használják a Sun és a Moon kifejezést(többesszámban),hanem egyszerűen nevükön mondják őket,ill. csillagnak,"star"nak.Tehát csak a mi nyelvünkben(lehet más nyelvben is)jelenik meg ez a kettősség.Kérdésedre válaszolva tehát a Nap és a Hold neve Nap és Hold,más nyelven megint más,és csak a magyar "általánosította" le a többi csillagot és bolygók holdjait "napoknak" és "holdaknak".
Egyébként ha megnézed a magyar nyelvet,ez nagyon is jellemző ránk,rengeteg szavunk van,ami ugyanolyan alakú,mégis más más szövegkörnyezetben más jelentéssel bír,míg más nyelvekben amit mi ugyan úgy mondunk az ott egész más szó.Pl. csillag az star,de ló homlokán már "blaze",katonai galléron "pip" és így tovább.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!