Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Kemia, mar az agyamra megy,...

Kemia, mar az agyamra megy, miert nem jon ki es hogy kell kiszamolni?

Figyelt kérdés
Hany db neutron van 11,6 g Fe atomban? Ez az elso feladat, a vashoz eleve azt irjaa konyv, hogy a rendszama 26 (az ok), na de a tomegszama 58. Az nem 55,8, kerekitve is max. 56? A masik, hogy hiaba szamolom a megoldas szerinti eredmeny nem jon ki. :( A tomeget osztom a molarissal, az az n es azt szorzom a 30-al, ami ugye a neutron lenne. Vagy ez nagy butasag? Faradt vagyok...elofordulhat. Masik 2 feladat amihez mar hozzakezdeni se mertem: 1. Hany db proton es elektron van 100,0 g kloridionban? 2. Hany natrium es hany oxidiont tartalmaz 1,00 kg natrium-oxid? Nagyon megkoszonnem a segitseget!
2011. aug. 9. 20:11
 1/8 Silber ***** válasza:
100%

Kevered a tömegszám, és a relatív atömtömeg fogalmád. A relatív atömtömeg az izotópok tömegének előfordulási gyakorisággal súlyozott átlaga, míg az adott izotópnak mindíg kerek számú a tömegszáma (mert az a neutronok és protonok összege). Ha azt mondja hogy 58 a tömegszáma (és 26 a rendszáma), akkor 58-26=32 a neutronok száma.

1 mol 58Fe-ban (58-as tömegszámú vasban) 32 mol neutron van.

Tehát:

58 g 58-Fe-ban van 32 mol neutron

De mivel N=n*NA (ahol NA az avogadro-szám, 6*10^23 1/mol), ezért N=32*6*10^23=1,92*10^25 db a neutronok száma.

Tehát:

58 g 58-Fe-ban van 1,92*10^25 db neutron.

11,6 g 58-Fe-ban van x db neutron.

x=11,6*1,92*10^25/58=Megoldás.

A másikat próbáld meg, ha nem megy, gyere vissza.

2011. aug. 9. 20:30
 2/8 A kérdező kommentje:
Oh, nagyon nagyon szepen koszonom, akkor a masikat megprobalom, bar valoszinuleg mar csak holnap. A harmadiknal viszont igy elso blokkra se tudom, hogy az oxidszamot honnan kell tudnom? Ha ezt elarulod meg, megprobalnam azt is.
2011. aug. 9. 20:37
 3/8 Silber ***** válasza:
100%

A nátrium-oxid nem túl szerencsés választás (dorgálást érdemelne a feladatíró), de vegyük a legegyszerűbb verziót. Meg kell nézned, hogy a nátrium melyik csoportba (oszlopba) tartozik a periódusos rendszerben. Ahányadik főcsoportba, annyi külső elektronja van. Mivel alkálifém, ezért az első oszlopban található, tehát 1 elektronja van. Mivel az atomok stabil szerkezetet akarnak (ez azt jelenti, hogy a külső héjukon 8 elektron található), ezért a nátrium egyet le fog adni. Ezért lesz Na -> Na+ + e- (nátriumion, és egy elektron).

Az oxigén szinte mindíg -2es oxidációs számmal rendelkezik. A molekulák pedig definíciószerűen elektromosan semlegesek. Tehát van egy pozitív, és két negatív töltésünk. Ebből úgy lesz semleges részecske, ha mégegy pozitívat veszünk be. Ezért lesz Na2O a képlet.

2011. aug. 9. 20:40
 4/8 A kérdező kommentje:
A magyaraztodat ertem, ennek ellenere nem hiszem, hogy menni fog az, de azert majd nekiallok, hatha. :) Tenyleg nagyon koszonom es ha egy kulonos veletlen folytan a kerdesem eloreugrik holnap a megvalaszoltjaidnal, es idod engedi, kattints ram, mert segitsegert obegatok. :) Koszonom szepen az eddigieket is!
2011. aug. 9. 20:47
 5/8 A kérdező kommentje:
Szia! Kinlodok vele, de egyszeruen nem ertem. :( Most megprobaltam a kloridionost, annak kijott a konyv szerinti eredmenye, de magam se tudom hogyan. 1-et osztottam 35.45-el, azt szoroztam 17-el, ami 0,47 es meg ezt szoroztam 6-al, igy jott ki a 2,87. Ez mondjuk jo, de nem ertem a logikajat, plusz az elektront nem tudom hogy kene. A masikat meg nem probaltam, viszont van egy olyan, hogy hany proton/neutron van 1 kg triciumban. Azt sem ertem egyaltalan. Nem ertem hogy kell kiszamolni a relativ atomtomeget, mert ok, hogy a 12-es szenizotop egytizenketted resze, (1,66) de ez alapjan nem ertem, hogy jott oda a vashoz az 58.
2011. aug. 10. 09:03
 6/8 Silber ***** válasza:

Na... Ma megharapott a kutyám és be vannak dagadva az inak a kezemen de akkor megoldom neked...

1.: Kloridionos.

Ez egyszerűbb feladat, mint a vasas. Nézzük meg, miből áll egy kloridion. Értelemszerűen klórból fog keletkezni. Vegyjele Cl. Mivel a Cl 17. elem, ezért az atommagjában 17 protonnak kell lennie. A klóratomból hogy keletkezik kloridion? Úgy, hogy felvesz egyet.

Cl + e- -> Cl-

Mint azt a korábbi tanulmányaid alapján tudod, az elektron tömege gyakorlatilag elhanyagolható, így mondhatjuk azt, hogy semmivel sem nőtt a tömege.

A kloridionban pedig ugyanúgy 17 proton található meg, mint a klóratomban.

1 Cl--ban van 17 proton

Tehát:

1 mol Cl--ban van 17 mol proton

Mivel a klóratom (kloridion) moláris tömege 36,45 g/mol, ezért:

36,45 g Cl--ban van 17 mol proton

Mivel N=n*NA, ezért N=17*6*10^23=1,02*10^25 darab protont tartalmaz.

36,45 g Cl--ban van 1,02*10^25 darab proton.

100 g Cl--ban van x darab proton.

x=100*1,02*10^25/36,45=2,8*10^25

Tehát 100 g kloridion 2,8*10^25 darab protont tartalmaz.

Próbálkozz a harmadikkal, ha nem megy, akkor azt is megcsinálom...

2011. aug. 10. 17:18
 7/8 A kérdező kommentje:
Koszonom ez a resze mar vilagos, mar csak az elektront nem tudom hova tenni, mert ha azonos a proton szammal, akkor nem ertem, hogy kell azt maskepp szamolni. Koszonom az eddigi segitseget es jobbulast a kezednek!
2011. aug. 10. 18:12
 8/8 Silber ***** válasza:

Az atom elektromosan semleges. Tehát a protonok és elektronok száma megegyezik.

Ionoknál nem, mivel töltéssel rendelkeznek. Tehát vagy elektrontöbblettel (negatív ionok), vagy hiánnyal (pozitív ionok) rendelkeznek.

Atomokból ionok elektronok átadásával képződhetnek. Mivel az elektron tömege elhanyagolható, de a töltése nem, ezért az atomok és az ionok tömege gyakorlatilag megegyezik.

2011. aug. 10. 18:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!