Genetika, kapcsolt öröklődés?
Nem tudom, hogy hogy megy ez, de szerintem ket lehetoseg van:
a) kapcsolt, mert ugyan az a gen hatarozza meg
b) kapcsolt, mert a ket tulajdonsagert feleos gen nagyon kozel van egymashoz.
Mindket esetben a fenotipusok eloszlasa nem fuggetlen, es nagy F2 populacion kell kiserletet vegrehajtani, hogy kideritheto legyen a kulonbseg.
Megprobalom leirni amit en tanultam kapcsolt oroklodesrol :)
Mindket szulonek felirjuk mindket genjet es azok mindket alleljet,melyek kozul a nagy betu a dominans,a kicsi a recessziv
ha a szulok ilyenek,tehat mindketto homozigota dominans: AABB*AABB
akkor a gyerekek 100szazaleka homozigota dominans,ha mutacioktol eltekintunk
ha pl ilyenek: AAbb*aaBB
akkor a gyerekek mind AaBb genotipusuak,mert mindket genhez egy allelt az anyatol,egyet az apatol kapnak
ha ilyenek a szulok: AaBb*AaBb
a gyerekek egy resze AABB,masik resze aabb, avagy AaBb,vagy AAbb,vagy aaBB,vagy aABB vagy AABb
es igy mindenfele szuloparositas felirhato
Amint az egyik válaszoló írt hosszan, az a Mendeli tövények szerinti független kombinálódás, azaz pont nem a kapcsolt öröklődés. A kapcsoltságról döncike írt: egygénes rendszerknél a két gén közel van egymáshoz, poligénes rendszerben elképzelhető, hogy közös gén határozza meg a két tulajdonságot.
A dom-rec. az egy öröklésmenet. Ennek semmi köze a kapcsoltsághoz. Ezt úgy képzeld el, hogy kapocs van a gének között, amik kialakítják a tulajdonságokat. A szülői kombinációk nagyobb valószínűséggel öröklődnek, mint az újak, ezt a rekombináció határozza meg. Azaz az apai gének kapcsoltak egymással és az anyaiak, nem a domináns a dominánssal és recesszív a recesszívvel. Vagyis ha apa:
A b
___
a B
És anya:
A B
___
a b
Akkor az utód, ha nem rekombináns géneket kapott apától kaphat A b és a B KOMBINÁCIÓT, anyától pedig A B és a b kombinációkat. Erre van nagyobb esély. Végeredményben lehet hetero- és homozigóta is, mindössze a százalékok változnak, hogy milyen génkombinációkkal rendelkezik.
A második kérdést nem tudom megválaszolni, csak annyit mondhatok, a kérdés ilyen formában pongyola, "felerősítés" az episztázis esetén van. Mivel poligénesek a tulajdonságok, lehetséges, hogy ha a felmenők között nagy arányú egy adott kombináció, akkor az az utódokban is nagyobb eséllyel jelenik meg, mivel valószínűleg a család azon ága homozigóta az adott jegyekre. Talán ezt akartad kérdezni...
"Az érdekelne, hogy maga a kapcsoltság úgy van, hogy apai tulajdonság kapcsolódik az apai tulajdonsághoz, illetve anyai az anyaihoz, vagy a domináns a dominánshoz, recesszív a recesszívhez?"
A kapcsoltság amiatt van, hogy két tulajdonság fizikailag nagyon közel egymáshoz a kromoszómán. Tehát az anyai az anyihoz kapcsolt, az apai az apaihoz. Az allél elve nem tudja saját magáról, hogy ő most domináns vagy recesszív, így hogyan is tudná megekresni a többi dománáns allélt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!