Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Genetika, kapcsolt öröklődés?

Genetika, kapcsolt öröklődés?

Figyelt kérdés
Kapcsolt öröklődésnél (pl. szemszín és hajszín)abban az esetben, ha például egy kék szemű fekete hajú apától és egy barna szemű középbarna hajú anyától születnek utódok, a kapcsoltság úgy jelenik meg, hogy a két domináns és a két recesszív tulajdonság van párban akkor is, ha azok más-más szülőtől vannak? És ha mondjuk az egyik ágon a felmenők is fenotípusosan hordozzák ezeket a jegyeket (tehát sok köztük pl. a fekete hajú kék szemű) az felerősíti-e azoknak a géneknek a hatását?
2011. júl. 31. 23:48
 1/10 anonim ***** válasza:

Nem tudom, hogy hogy megy ez, de szerintem ket lehetoseg van:

a) kapcsolt, mert ugyan az a gen hatarozza meg

b) kapcsolt, mert a ket tulajdonsagert feleos gen nagyon kozel van egymashoz.

Mindket esetben a fenotipusok eloszlasa nem fuggetlen, es nagy F2 populacion kell kiserletet vegrehajtani, hogy kideritheto legyen a kulonbseg.

2011. aug. 1. 00:03
 2/10 anonim ***** válasza:
Szerintem az hogy a felmenok fenotipusosan hordoznak egy jegyet az azt jelenti hogy az a jegy dominans,kulonben nem igazan jelenne meg.es a dominans genek hatasa eros,teny.de nem tudom mire gondolsz felerosites alatt...pl attol h mindket szulod homozigota dominans valamilyen jellegre nezve,Te nem leszel dominansabb,csak ugyanugy szimplan dominans.A masik kerdest sem igazan ertem
2011. aug. 1. 00:05
 3/10 anonim ***** válasza:

Megprobalom leirni amit en tanultam kapcsolt oroklodesrol :)

Mindket szulonek felirjuk mindket genjet es azok mindket alleljet,melyek kozul a nagy betu a dominans,a kicsi a recessziv

ha a szulok ilyenek,tehat mindketto homozigota dominans: AABB*AABB

akkor a gyerekek 100szazaleka homozigota dominans,ha mutacioktol eltekintunk

ha pl ilyenek: AAbb*aaBB

akkor a gyerekek mind AaBb genotipusuak,mert mindket genhez egy allelt az anyatol,egyet az apatol kapnak

ha ilyenek a szulok: AaBb*AaBb

a gyerekek egy resze AABB,masik resze aabb, avagy AaBb,vagy AAbb,vagy aaBB,vagy aABB vagy AABb

es igy mindenfele szuloparositas felirhato

2011. aug. 1. 00:17
 4/10 anonim ***** válasza:
Szoval mindket szulo mindket genje (kerdesedben szem- es hajszin) felet orokiti at az utodba,azaz az egy gent alkoto 2 allel kozul az egyiket.mivel 2 gen van,igy osszesen 2 allelt. Punnet -nem tudom jol irom e- tablaba is az ivarsejteket kell irni a szelekre,tehat ha van pl egy AaBb genotipusu szulo,az az alabbi ivarsejteket hozhatja letre: AB,Ab,aB,ab. a masik szulo ivarsejtjeben talalhato allelekkel osszerakva ezek valamelyiket,megkapod az osszes lehetseges gyerek-genotipust.erre jo a punnet-tabla
2011. aug. 1. 00:28
 5/10 A kérdező kommentje:
Az érdekelne, hogy maga a kapcsoltság úgy van, hogy apai tulajdonság kapcsolódik az apai tulajdonsághoz, illetve anyai az anyaihoz, vagy a domináns a dominánshoz, recesszív a recesszívhez?
2011. aug. 1. 00:29
 6/10 A kérdező kommentje:
Ha ez nem esik egybe, mint ahogy a kérdésben is szerepel.
2011. aug. 1. 00:30
 7/10 anonim ***** válasza:

Amint az egyik válaszoló írt hosszan, az a Mendeli tövények szerinti független kombinálódás, azaz pont nem a kapcsolt öröklődés. A kapcsoltságról döncike írt: egygénes rendszerknél a két gén közel van egymáshoz, poligénes rendszerben elképzelhető, hogy közös gén határozza meg a két tulajdonságot.

A dom-rec. az egy öröklésmenet. Ennek semmi köze a kapcsoltsághoz. Ezt úgy képzeld el, hogy kapocs van a gének között, amik kialakítják a tulajdonságokat. A szülői kombinációk nagyobb valószínűséggel öröklődnek, mint az újak, ezt a rekombináció határozza meg. Azaz az apai gének kapcsoltak egymással és az anyaiak, nem a domináns a dominánssal és recesszív a recesszívvel. Vagyis ha apa:

A b

___

a B

És anya:

A B

___

a b

Akkor az utód, ha nem rekombináns géneket kapott apától kaphat A b és a B KOMBINÁCIÓT, anyától pedig A B és a b kombinációkat. Erre van nagyobb esély. Végeredményben lehet hetero- és homozigóta is, mindössze a százalékok változnak, hogy milyen génkombinációkkal rendelkezik.

A második kérdést nem tudom megválaszolni, csak annyit mondhatok, a kérdés ilyen formában pongyola, "felerősítés" az episztázis esetén van. Mivel poligénesek a tulajdonságok, lehetséges, hogy ha a felmenők között nagy arányú egy adott kombináció, akkor az az utódokban is nagyobb eséllyel jelenik meg, mivel valószínűleg a család azon ága homozigóta az adott jegyekre. Talán ezt akartad kérdezni...

2011. aug. 1. 00:44
 8/10 anonim ***** válasza:

"Az érdekelne, hogy maga a kapcsoltság úgy van, hogy apai tulajdonság kapcsolódik az apai tulajdonsághoz, illetve anyai az anyaihoz, vagy a domináns a dominánshoz, recesszív a recesszívhez?"

A kapcsoltság amiatt van, hogy két tulajdonság fizikailag nagyon közel egymáshoz a kromoszómán. Tehát az anyai az anyihoz kapcsolt, az apai az apaihoz. Az allél elve nem tudja saját magáról, hogy ő most domináns vagy recesszív, így hogyan is tudná megekresni a többi dománáns allélt.

2011. aug. 1. 01:46
 9/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat mindenkinek! Én is úgy gondoltam, hogy az apai tulajdonságok az apaiakkal az anyaiak az anyaiakkal kapcsoltak, de nem voltam biztos benne :)
2011. aug. 1. 10:47
 10/10 anonim ***** válasza:
Kapcsoltság esetén is lehet átkereszteződés, ha valóban két génről van szó. Valószínűsége a gének távolságától függ. Ez azonban csak a valószínűségeket befolyásolja.
2011. aug. 1. 21:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!