Idei nyáron melyik napokon lesz csillaghullás? Esetleg valaki tud ehhez egy napokra lebontott listát?
Találtam egy másikat is, ez kicsit talán jobb.
Ez jó kérdés... Amiknek a radiánsa az északi félgömbön van, azok biztos látszanak. Mivel üstökös pályákról származnak, úgy gondolom közel vannak mind az ekliptikához, és látszaniuk kell. Viszont vannak köztük, amik főleg nappal záporoznak:
Én elsősorban a Perzeidákat és Leonidákat (Perseids, Leonids) javaslom figyelni, azok a leglátványosabbak.
Korábban túlbonyolítottam. A bak (Capricorn) lazán látszik ugyan nyáron, de nincs ekkora jelentősége, lehet figyelni az egész eget nyugodtan.
A fenti linkek alapján nem túl sok meteort produkál (nagyon türelmesnek kell lenni, 4-15 óránként ha elég sötét az ég), de el lehet csípni nagyobb tűzgömböket is. Ahhoz mondjuk azért mázli is kell.
Nem óránként, hanem percenként. Negyed óra alatt tuti, hogy látsz legalább egyet, ha szezonja van.
A gond az, hogy az egész égboltot kell figyelned hozzá - és a legtöbb 1 másodperc. Arra sincs időd, hogy rendesen ránézz. Mert persze még véletlenül sem ugyanonnan indulnak, hanem mind máshol.
Kedves előző, te mégis hogyan értelmeznéd ezeket:
"ZHR: zenitre vonatkoztatott Óránkénti meteorszám" (4)
"..15 meteors per Hour.." (Capricornids)
Az első két linken megtalálod eredetiben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!