Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mennyire vagyok különleges,...

Mennyire vagyok különleges, mennyire gyakoriak ezek a képességek?

Figyelt kérdés

Az egyik, amiről írni akarok, az a hallásom. Ha meghallok egy melódiát, rögtön le tudom zongorázni, még az akkordokat is kitalálom alájuk, és ha két melódiát kell egymás alatt játszani, pontosan tudom, hogy melyik ponton jön be a másik, hogy mik a "kapcsolódási pontok" a kettő között. És a másik, hogy eléképesztően jól hallom a fejemben a zenéket, dallamokat. Állandóan mennek zenék a fejemben, és ha koncentrálok, akkor szinte úgy hallom, mintha menne a fülhallgatómban. Ez különösen igaz, ha zongoradallamot hallgatok, azt tudom a legélesebben visszaidézni magamban.

A másik képességem, amit írni akarok is elég érdekes: ha magam elé képzelek egy billentyűzetet, akkor nem látom részleteiben, mintha fényképmemóriám lenne, de ha gondolok egy szóra, és elkezdem "legépelni", akkor pontosan látom, hogy hol van az adott betű. Tehát nem látom tisztán magamban a billentyűzetet, de ha vizualizálom, akkor amint elkezdek gondolni a szóra, az első betű után viszonylagosan megjelenik a többi és ilyen módon kirajzolódik az egész billentyűzet. Vakon gépelni is tudok.

2011. jún. 7. 22:06
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:

"Sőt, én amikor írok kézzel, magamban mondom, hogy hova kell vessző és szóköz, az abszolút hallás meg elég jó dolog, lehet kamatoztatni... de a gépeléses dolog nem feltétlenül veled született tehetség, ill. ha a hallást is 15 évnyi zongorázás után fejlesztetted ki, akkor az sem biztos, hogy jó, inkább elvárható :) (bár ezt én mondom, aki zeneileg egy nagy nulla vagyok, gépeléshez is ránéztem a billentyűzetre...)"

Nem , nem zongoráztma 15 évig... soha nem tanultam semmiféle zenét. Az lehet, hogy segít, hogy anyukám zenetanár volt, neki is van hallása...

Amúgy azért ne keverjük a fogalmakat, ez nem abszolút hallás, hanem belső hallás. Abszolút hallása annak van, aki egyből rávágja egy hangra, hogy melyik hang az. Én csak viszonyítva tudom megmondani.

2011. jún. 8. 13:56
 12/12 anonim válasza:
Nem mondadnám különleges képességnekcsak egyfajta tehetségnek. Tudnék mondani különleges képességeket ami igazán az.
2012. okt. 15. 20:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!