Vki letudná írni nekem a relativitás elméletet úgy, hogy 14 évesen 8. -as fejjel megértsem? (erős 4-es vok fizikából, ha ez számít)
köszi pedro,ezt már nagyjából értem
döncike,most mondd meg hogy mi a hiba van abban,hogy 8.-as fejjel meg 4-es vok?
nyolcadik osztályos vagyok,erős négyes az osztályzatom
most ezzel mi bajod van?
A helyesírással van a baja. Ne is törődj vele, ha valakit nyolcadikos korában a relativitás érdekel, az nem nyelvésznek fog tanulni, szóval nem kell leszúrni.
Ha meg azzal van a baj hogy "slenget" használ, szokj hozzá, ma már a 80 éves nagyi is rövidít. am szvsz nemtom .... Nem hivatalos, ill. tegező hangvételű hétköznapi párbeszéd szerű helyeken tökéletesen elmegy.
Baleys
Ha egy sorszámnevet számmal írsz, akkor ha ragot teszel mögé, nem kell pontot használni: 8-os vagyok. Ja, és "-os", nem pedig "-as". Gondolom, ezzel volt a problémája.
Az pedig természetesen nem igaz, hogy a gyorsan mozgó testeknek lassabban múlna az idő. A külső megfigyelő számára múlik lassabban a gyorsan mozgó megfigyelő saját órája, illetve mennek össze látszólag a méterrudai. De ezek következményei a relativitáselméletnek, és csupán nem erről szólnak.
A lényeg az, hogy a speciális relativitáselméletben minden egyenes vonalú és egyenletes mozgást végző rendszer (azaz inerciarendszer) MINDEN fizikai jelenség leírásának szempontjából egyenértékű. A MINDEN-be a fény is beletartozik, és mivel emaitt a fény az összes inerciarenszerben ugyanazzal a sebességgel kell, hogy terjedjen, nyilvánvalóan nem tartható fent a tér és idő korábbi felfogása, különben problémáink lennének pl. a sebességösszeadással. Ebből a megváltozott tér- és időfogalomból ered pl. az idődilatáció és távolságkontrakció, meg az ikerparadoxon és társai is.
Sajnos (vagy nem sajnos) kell egy kis fizikai háttérismeret hozzá, hogy Einstein ezen felismerését kellőképpen értékelni tudjuk,ami a legtöbb embernek nincs meg, és sokan ezért nem értik az elméletet és ezért tűnik minden olyan misztikusnak (mellesleg az is :).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!