A gravitáción kívüli kölcsönhatások, külön-külön hányszor erősebbek a gravitációnál?
Erről van szó:
Két elektron között mennyivel, ill. hányszor nagyobb az elektromos taszítóerő, mint a köztük ható gravitációs vonzóerő.
Már megtaláltam a választ:
„Az elektromágneses kölcsönhatás intenzitása kb. 40 nagyságrenddel nagyobb a gravitációsnál.“
Vagyis ha a gravitációs erőt 1-nek vesszük, akkor az elektromágneses erő ennek a 10^40 (a tízes után 40 db nulla) szerese.
"a tízes után 40 db nulla"
Helyesen: az egyes után 40 db nulla
Kedves rudolf.th
Pontosan ilyen szempontból voltam erre kíváncsi.
Akkor ugyanígy kifejezve tudlya e valaki ,hogy hányszor erősebb a nukleonok közt ható erő valamint az az erő ami a kvarkokat a nukleonokban tartja?
(Én nem találtam ezeket az adatokat.)
Úgy tudom, hogy a nukleonok között ható erő (erős kölcsönhatás) kb 20%-kal gyengébb az elektrosztatikus taszítóerőnél és ezért nem tud pl. 2 proton He-2 atommaggá egyesülni (mi még így tanultuk). Ha van hozzá egy neutron is, akkor neutrontól származó erős kölcsönhatás is hozzájárul az összetartó erőhöz, de neki nincs taszítóereje (elektromosan semleges) így össze tud már állni a He-3 atommag, de nem túl stabil, két neutronnal már teljesen rendben van a dolog, a He-4 már stabil elem.
Ha a nukleonokat széthúzzuk egymástól, akkor megszakad az erős kölcsönhatás ereje, nem fog egyáltalán hatni. Az elektrosztatikus taszítóerő továbbra is hat, de az erő a távolság négyzetével fog csökkenni, de mindvégig jelen lesz.
A kvarkoknál egyelőre úgy tudják, hogy ha minél jobban eltávolítjuk őket egymástól, annál jobban vonzzák egymást és lehet, hogy nem is lehet ez miatt végleg elszakítani őket egymástól, mert ehhez már végtelen nagyságú erő kellene (ezek a dolgok amúgy még nincsenek teljesen tisztázva).
Bővebben itt:
Idézek:
„Rövid távolságon a magerő erősebb, mint a Coulomb erő, le tudja győzni a magban a protonok közötti Coulomb-taszítást.“
A magerő az erős kölcsönhatás következménye, a Coulomb erő a protonok között ható elektrosztatikus taszítóerő.
Idézek:
„Két m tömegű nukleon között fellépő magerő hatótávolsága: b = h/2πmc.“
Ez azt jelenti, hogy a „b“ távolságon túlra már nem hat a magerő.
Ez érdekes (itt már újabb dolgok vannak):
Idézek:
„2000-ig minden magfizikus biztos volt abban, hogy nem is létezik diproton, mely a legkönnyebb He izotóp magja volna.“
A diproton alatt a He-2-őt értik.
Idézek:
„Szabad kvark a végtelenre való eltávolításnak felelne meg, ehhez viszont végtelen energiát kellene közölni vele a mindig állandó erő miatt.“
Alapvető kölcsönhatások relatív erőssége:
-gravitációs: 1
-gyenge: 10^31
-elektromágneses: 10^36
-erős: 10^38
Ezek csak relatív értékek, az egyes kölcsönhatások erőssége ugyanis különbözőképpen változik a távolság függvényében.
Ha kicsit jobban érdekel a téma:
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!