Artéria, vénami különbség van?
Van itt valami, de nagyon nem megy.
A. Véna
b. artéria
c. Mindkettő
d. Egyik sem
1. szívből kimenő ér
2. a kis vérkörben Co2-t szállít
3. egyrétegű vékony hártya
4. három rétegű, de vékonyabb falú
5. szívbe menő ér
6. a nagy vérkörbe O2-t szállít
7. a nagy vérkörben billentyűk segítik a vér egyírányú áramlását
8. itt történik az anyagforgalom O2 leadás, CO2 felvétel
a feletik alapján valamelyik valamyelikhez, de nekem nagyon nem megy, segítenétek.
Vér útja: bal pitvar, bal kamra, szervezet, jobb pitvar, jobb kamra, tüdő.
artéria(verőér,ütőér másnéven): a szívből kivezető ér.
véna(visszér): a szívbe vezető ér.
kapillárisok(hajszálerek): légzési gázok cseréje ezekben történik. Itt a nyomás kb. 2-4kPa, ha jól tudom a parciális nyomáskülönbség miatt történik meg a légzési gázok cseréje itt.
Ebből adódik ez a sorrend: Véna, artéria, kapillárisok (hajszálerek), majd ez még egyszer megismétlődik.
Ezekből már tudod, hogy a vér áramlása a testben a következőképpen történik: A bal pitvarba vezető véna a belégzés során bekerült oxigén dús vért továbbviszi a bal kamrába, a vér továbbhalad az artériába, ami a szívből kifele vezet. Az artéria ezt az oxigén dús vért tovább szállítja a kapillárisoknak ahol megtörténik a légzési gázok cseréje (CO2 és O2 csere), ezt követően, az itt már CO2-ként szereplő légzési gáz a vénán keresztül halad a szív jobb pitvarába, ez tovább viszi a CO2 dús vért a jobb pitvarba, ahonnan kilép az artéria ugyan ezzel a CO2 dús vérrel. -> kilélegzed a CO2-t, belélegzed az O2-ben dús levegőt, ez ismétlődik folyamatosan. Ugye ez a folyamat szorosan kapcsolatban áll a légzőszervrendszerrel.
Remélem nem írtam túl nagy baromságot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!