Miért lesz narancssárga a tűzhely lángja, ha kifut a leves?
Na, igen, de a zománcozott edényből elég kevés fém tud kioldódni a zománc felületén végigfolyó vízcseppek hatására...
(nem kötekszem, csak nem értem a dolog logikáját)
Na nagyon festi. Nyomnyi mennyiségben is. A tűzhelynél is az okozza.
Ca kevésbé, alig látható, még Bunsen égővel és tömény CaCl2 oldattal is.
A folyadék amikor rákerül az égő rózsára,és ott egy kisebb dugulást csinál a rózsa kieresztő réseinél,amitől oxigén szegényebb lesz az égés és a gáz ilyenkor sárga fénnyel ég.Amint elpárolgott a folyadék ismét kék színű lesz a láng.
Leves esetében a kitisztulás tovább tart mert ilyenkor zsírt/olajat is tartalmaz a folyadék és ennek kiégése,tisztulása tovább tart.
A nátrium miatt lesz sárga, mert festi a lángot. A csapvíz tele van nátriummal, és a nátrium nagyon kis mennyiségben is festi a lángot. Minden szerves anyagban előfordul, ezért ég sárga lánggal a papír, a fa, a szén. A földgáz azért ég kék lánggal, mert gáz, és a gáz nem oldja a nátriumot...
Ugyanakkor az is igaz, hogy ha nincs elég oxigén az égéshez, akkor kormozó, sárga lánggal ég (v.ö. Bunzen-égő), talán attól is sárgább, de nem narancssárga!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!