Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Milyen és mennyi só keletkezik...

Milyen és mennyi só keletkezik, ha 11,2 g vasra a sósav feleslegével hatunk?

Figyelt kérdés
Nem voltam pár órán kémiából, és most segítségre lenne szükségem. Kérlek segítsetek! :(
2011. ápr. 27. 20:47
 1/4 anonim ***** válasza:

Elsőnek te segíts, hogy mit akarsz kérdezni?

Mi a sósav feleslege? Nekem nincs felesleges sósavam...

Vagy arra gondolsz, hogy annyi sósav, amennyivel az összes vas reagálni tud? Vagy nem értem :)

2011. ápr. 27. 21:09
 2/4 Silber ***** válasza:

Véleményem szerint a kedves kérdező azt szeretné tudni, hogy ha teljesen átalakítjuk a 11,2 g-nyi vasat termékké (ezért kell a felesleg) akkor mennyi só keletkezik (viszont azt valóban nem kötötte ki hogy gramm, mól, mi?).

1.: Felírod a reakcióegyenletet.

2.: Kiszámolod, hány mól vas van 11,2 g-ban.

3.: Mivel 1 mol vasból 1 mol só keletkezik, így a keletkező só mólszáma meg fog egyezni a vas anyagmennyiségével.

2011. ápr. 27. 21:16
 3/4 Tom Benko ***** válasza:

Klórfeleslegben a reakcióegyenlet: 2Fe+6HCl\rightarrow 2FeCl\_3+3H\_2

Felírod a tömegmérleget: 112g-ból 218,5g klorid. Innen aránypárral kiszámolható, hogy 21,85g só fog keletkezni.

2011. ápr. 27. 21:47
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen mindenkinek! :)
2011. ápr. 27. 21:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!