Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A felvágunk egy hagymát akkor...

A felvágunk egy hagymát akkor miért kezdünk könnyezni? Milyen anyagok vannak benne irritáns az emberre?

Figyelt kérdés
2011. ápr. 22. 13:05
 1/3 A kérdező kommentje:
Milyen anyagok vannak benne ami irritáns az emberre?*
2011. ápr. 22. 13:06
 2/3 anonim ***** válasza:

A hagymában és a fokhagymában is kéntartalmú aminosav-származékok vannak. Hagymaszeleteléskor az egyik vegyület, az S-1-propenil-cisztein-szulfoxid egy enzim hatására illékony propántiol-szulfoxiddá bomlik – ez váltja ki a könnyeket.


Az anyag vízzel érintkezve – például a szemben – propanollá, kénsavvá és hidrogén-szulfiddá hidrolizál. A szem könnyel igyekszik hígítani a savat. Amikor hagymát fôzünk, ugyanezek a kénvegyületek adják a hagyma kellemes ízét.


[link]

2011. ápr. 22. 13:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 A kérdező kommentje:

Aha ,de van aki vizet tart a szájában és úgy kevésbé csíp neki.Ez miért van?

Kösz az első kérdésemre a választ.:-)

2011. ápr. 22. 14:05

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!