Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Van valami érdekes kémiai...

Van valami érdekes kémiai kísérlet, amit otthon is el lehet végezni, háztartási eszközökkel?

Figyelt kérdés
Pl valami egyszerű anyagot nem lehet kristályosítani valahogy..?
2009. márc. 3. 18:20
1 2
 11/18 anonim válasza:
68%
jó és mi aza nátrium acetát? és honnan lehet beszerezni?:D
2010. febr. 1. 21:12
 12/18 anonim ***** válasza:
66%
Előző: vegyél nátrium-hidroxidot és ecetsavat 1:1 arányban.
2010. febr. 1. 21:16
 13/18 anonim ***** válasza:
53%
Hülye vagyok, elfelejtettem az előzőhöz odaírni, hogy nátrium-hidroxidot lefolyótisztító néven lehet beszerezni (de azért nézd meg, hogy az van-e benne)
2010. febr. 1. 21:18
 14/18 anonim válasza:
65%
réz + ecetsav = réz-acetát egy idő után fekete kristályok jönnek létre amiket ha lemosol szép kék színűek lesznek.
2011. nov. 9. 00:09
 15/18 jujubas válasza:
53%
Ha otthon van oylan tartód amiből kilehet szívni a levegőt ezáltal vákumot készíteni akkor rakj bele vizet és szívd ki a levegőt. A víz forrni kezd ugyanis vákumban a víz forráspontja sokkal alacsonyabb :)
2012. febr. 17. 14:15
 16/18 anonim válasza:
55%

Ahogyan én készítettem instant meleg jeget:

Szódabikarbóna+háztartási ecet (lehetőleg minél töményebb)

Olyan arányban keverd őket, amíg az ecet az összes szódabikarbónát fel nem oldja. Ezután tedd fel tűzhelyre, és párologtasd el róla a vizet. (Ha 20%-os ecetet használsz, akkor kb a 80%-a víz, ennek kell eltűnni, ezért érdemes eleve töményet használni.

A melegítés során az edény falán válnak ki kristályok, ezekből tegyél félre, ezzel tudod elindítani a "fagyást".

Ha megvan az elegy töményítése (víz elpárolgott), akkor tedd félre ezt a folyadékot (Ami már egy tömény nátrium-acetát oldat) hűlni. Átöntheted egy másik edénybe, de vigyázz arra, hogy az edény fala ne legyen olyan öntés közben, mert az beindíthatja a reakciót.

Ha kihűlt, dobd bele az elején félretett kristályt.

Nézd, és csodálkozz. :)

2012. márc. 3. 20:08
 17/18 filmfun válasza:

Köd az üvegben: Egy PET palackba(lehetőleg olyat ami erősebb falú) kevés vizet töltünk kb 10 ml-ert. Aztán elkezdjük rázni 1-2 percig. Meggyújtunk egy gyufát és beoltjuk hogy izzon majd beledobjuk az üvrgbe és gyorsan visszazárjuk. Erősen összenyomjuk lezárt állapotban a palackot majd elengedjük.

Magyarázat:A víz részecskék eloszlanak a gáztérben és kolloid lesz. Nyomás hatására a részecskék megnőnek. amint elengedjük akkor láthatóvá válnak köd formájában. Lézerrel megvilágíttva még látványosabb.

Sok sikert!

2012. nov. 29. 23:27
 18/18 anonim válasza:

Elmondom hogyan lehet házilag Nátrium-Acetátot előállítani:

Kell hozzá:ecet+szódabikarbóna

Keverd össze a kettőt,melegítsd fel hogy az ecetből elpárologjon a víz-de vigyázz nehogy belélegezd a gőzt!!.Amint kikristályosodott,majd öntsd edénybe és kész is van.Valahol így olvastam.

2013. jan. 12. 18:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!