Van valami érdekes kémiai kísérlet, amit otthon is el lehet végezni, háztartási eszközökkel?
Ahogyan én készítettem instant meleg jeget:
Szódabikarbóna+háztartási ecet (lehetőleg minél töményebb)
Olyan arányban keverd őket, amíg az ecet az összes szódabikarbónát fel nem oldja. Ezután tedd fel tűzhelyre, és párologtasd el róla a vizet. (Ha 20%-os ecetet használsz, akkor kb a 80%-a víz, ennek kell eltűnni, ezért érdemes eleve töményet használni.
A melegítés során az edény falán válnak ki kristályok, ezekből tegyél félre, ezzel tudod elindítani a "fagyást".
Ha megvan az elegy töményítése (víz elpárolgott), akkor tedd félre ezt a folyadékot (Ami már egy tömény nátrium-acetát oldat) hűlni. Átöntheted egy másik edénybe, de vigyázz arra, hogy az edény fala ne legyen olyan öntés közben, mert az beindíthatja a reakciót.
Ha kihűlt, dobd bele az elején félretett kristályt.
Nézd, és csodálkozz. :)
Köd az üvegben: Egy PET palackba(lehetőleg olyat ami erősebb falú) kevés vizet töltünk kb 10 ml-ert. Aztán elkezdjük rázni 1-2 percig. Meggyújtunk egy gyufát és beoltjuk hogy izzon majd beledobjuk az üvrgbe és gyorsan visszazárjuk. Erősen összenyomjuk lezárt állapotban a palackot majd elengedjük.
Magyarázat:A víz részecskék eloszlanak a gáztérben és kolloid lesz. Nyomás hatására a részecskék megnőnek. amint elengedjük akkor láthatóvá válnak köd formájában. Lézerrel megvilágíttva még látványosabb.
Sok sikert!
Elmondom hogyan lehet házilag Nátrium-Acetátot előállítani:
Kell hozzá:ecet+szódabikarbóna
Keverd össze a kettőt,melegítsd fel hogy az ecetből elpárologjon a víz-de vigyázz nehogy belélegezd a gőzt!!.Amint kikristályosodott,majd öntsd edénybe és kész is van.Valahol így olvastam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!