Miért nem gyullad meg a tömény ecet, és miért gyullad meg, ha felmelegítjük?
Alapok:
A lobbanáspont az a legalacsonyabb hőmérséklet, amelyen egy illékony folyadék gőze a levegővel meggyújtható elegyet hoz létre. A lobbanáspont méréséhez gyújtóforrás szükséges. A lobbanásponton a gyújtóforrás eltávolításával a folyadék gőzének égése leállhat.
Valamivel magasabb hőmérséklet a gyulladáspont, amelyen a gőzt meggyújtva az a gyújtóforrás eltávolítása után is folyamatosan ég.
A lobbanáspont nem keverendő össze az öngyulladási hőmérséklettel, ez utóbbi elérésekor nincs szükség gyújtóforrásra.
Következtetés:
A tömény ecetsav lobbanáspontját nem értük el, ha szobahőfokra melegítettük.
Tovább melegítve 39 C fokon elérjük a lobbanáspontot.
Gyulladáspontja 45 fok körül van.
118 C fokon forr.
És gőzének öngyulladási hőmérséklete 427 C fok. (De olvastam már biztonsági adatlapon 485 fokot is [auto-ignition temperature címszó alatt])
Ja, és a tűzoltás:
az égés három feltétele közül (éghető anyag, égést tápláló közeg, gyulladási hőmérséklet) valamelyiket meg kell szüntetni.
Ugye általában az éghető anyag teljes elégése előtt szeretnénk, ha megszűnne a tűz.
(Bár egyetemen kémia laboron azt tanítjuk, hogyha 1 ml éter gyulladt meg a csempézett konzol közepén, akkor ne pánikolj, várd meg míg elég...)
De általában vagy a gyulladási hőmérséklet alá akarjuk hűteni az égő rendszert (tűzoltósági közleményben olvasható, hogy az erdőtüzet parázslóból "lefeketítették")
vagy az égést tápláló közegtől elzárni.
Ez utóbbinak a habbal oltás jó példája (csak drága), vagy égő emberen a pokróccal való letakarás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!