Milyen irányban hat az ozmózisnyomás?
Arra lennék kíváncsi, milyen "irányban" hat az ozmózisnyomás?
Konkrétan a sejteknél.
*A féligáteresztő hártyát nyomja az oldószer?
*A hártyán belüli térben megnövekedett nyomás, nyomja, feszíti a hártyát?
*Ez az a nyomás, ahogyan az oldószer áramlik be?
*Az a nyomás amivel az oldat, és az oldószer feszíti a hártyát belűről?
*Az a nyomás amely, a hártyán belül uralkodik, és kifelé nyomja az oldószert?
Az ozmózisnyomás adott hőmérsékleten arányos az oldat koncentrációjával.(hígabbaknál)
---Erre valami konkrét példát szeretnék!!! (számokkal)
Egy definíció szerű megfogalmazást szeretnék, ami konkrétan az ozmózis nyomásra vonatkozik.
Köszönöm szépen a segítséget.
úgylátom hogy feladtad,mert a másik kérdésnél kicsit elkalandoztunk:D megtaláltam a füzetemet,mert az olvasottak alapján megfogalmaztam egy szerintem érthető és világos definíciót.
Egy oldat ozmotikus nyomása azt a hidrosztatikai nyomást jelenti,ami ellensúlyozni tudja a koncentrációgradiensből eredő víz hajtóerőt. vagy egy másik
Ozmózisnyomásnak nevezzük azt az,ami a permeábilis hártyára gyakorolva megakadályozza az oldószer mozgását,úgy is mondhatjuk hogy az egyensúlyi állapot kialakulásához szükséges.Remélem most már érthető,ha még nem akkor mondom kérdezz nyugodtan
a sűrűbből a hígabba
pl.: ha egy tojást beleteszel egy pohár vízbe, akkor az megduzzad, de ha vmi sűrű folyadékba (mondjuk szörpbe) akkor összefonnyad, kimegy belőle a viz
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!