A vízben is lehetséges hangrobbanás?
Lehetséges, és természetesen ugyan olyan lökéshullám, mint a levegőbe.
Csakhogy a víznek olyan nagy a közegellenállása, hogy irtózatosan sok energia kéne a hangsebesség átlépéséhez vízalatt.
16:48 Ehhez azt teszem hozzá, hogy a vízben ráadásul magasabb a hangsebesség, tehát még annál is több energia kell.
16:51 Szerintem fejezd abba a szívást. Tudom, mire gondolsz, de ez így roppantul pontatlan és megtévesztő.
Miért lenne pontatlan?
A vízben van egy x km/s sebesség, amivel halad a fény. Ez a fénysebesség. Alacsonyabb, mint vákuumban, de ettől még fénysebesség.
Lehetséges ennél a sebességnél gyorsabban haladni a vízben? Igen, lehetséges. Tehát haladhatsz a vízben a fénysebességénél gyorsabban? Igen.
Most ebből mi volt a pontatlan? Tartsak kiselőadást a Cserenkov-sugárzásról, meg hogy a relativitás elmélet miért teszi ezt lehetővé? Vagyis, hogy miért nem tiltja?
Tény, pontosabb lesz. De amit írtam, nem volt pontatlan. Ha azt mondod, hogy süt a nap, azzal tényt közölsz. Elmondhatod, hogy milyen erősen, és miért, akkor pontosabb leszel, de attól még pontos megállapítás, hogy süt a nap. :)
Annyit tennék hozzá, hogy ez abban megtévesztő, hogy nem a fény vákuumbeli sebességét léped át, hanem a fény közegbeli sebességét.
Sajnos a hétköznapi nyelvhasználatban nem tesznek különbséget a fény sebesség és azon maximális küszöbsebesség közt, amit semmilyen tömeggel rendelkező részecske nem érhet el, csak megközelíthet.
Szó-szó, ezért aztán össze ne vesszetek.
Baleys
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!