Lehetséges, hogy a sötét energiának köze van az entrópiához?

Azért tettem fel a kérdést hogy fejtegessük a témát, hogy mi is lehet ez a rejtéjes dolog. Hipotézis-> cáfolat-> szintézis. Végülis erről szól a tudomány nemde?
Egy olyan világban élünk, ahol az elméleti fizika átvette a stafétát a gyakorlat és a kísérletezéstől.
Már nem a kísérletből vonjuk le a konklúziót, hanem a hipotézist teszteljük. (pl:CERN)

Létezik-e egyáltalán a sötét energia?
Tudom, hogy jelen álláspont szerint ez alkotja az univerzum több mint 70 százalékát, de fogalma sincs senkinek, hogy mi lehet az, vagy van-e egyáltalán.
Nem értjük miért tágul gyorsulva az univerzum a gravitációs hatás ellenére? Azért mert a sötét energia...könnyebb erre ráfogni, minthogy azt mondjuk, nem tudom.
Olyan mint a fekete lyuk.
Ha megkérdezed bármelyik tudóst mi van a közepében, egyből rávágja gondolkodás nélkül: szingularitás.
Ami egyenlő ezzel: fogalmam sincs.
Háát, az univerzum csodás dolog :)

"Igen valószínűleg Newton is csak azután érezte a tömegvonzás hatását miután felirta rá az egyenleteket...addig repkedtek az emberek."
És okoskodik :(
Akkor elmondom, mint egy hülyegyereknek, mert úgy viselkedsz: az elmélet mindig is megvolt a dolgokra. Mert az emberek nem törődnek bele, hogy jó, hát ez így van, nincs mit tenni, fogalmunk sincs miért van. Alkottak rá elméletet. Aztán azok sorra megdőltek.

Álljunk meg egy kicsit. Számtalan példa van mindkét esetre. Arra is amikor a gyakorlat megelőzte az elméletet, és fordítva.
Előbbi: a tömegvonzás. Ugyanis a leeső alma (a monda szerint) inspirálta Newtont a "törvény kidolgozására".
Utóbbi: a fekete lyukak létezése. Einstein egyenleteiben jelent meg először, hogy kell legyenek. Majd pedig távcsövekkel "találták meg őket".

TD2 szerint ugye zárt rendszer entrópiája növekszik, bármi is van benne.
Ha a sötét anyag miatt nő az entrópia, az azt is felteszi, hogy a "mi anyagunknak" nem eredő természete az entrópia növelése, tehát zárt rendszer entrópiája csak akkor nő, ha van benne egy kis sötét anyag/energia is.
Ez így elég jól hangzik, mert akkor sötét energia nélkül az anyag úgy szerveződhet, annyi entalpiát gyárthat, hogy... csak na. :))
fáj kimondanom, de szerintem a mi anyagunk magától is entropogén. mint a szörp a pohárban... vagy sötét energiát is iszom olyankor?...
Bocs ha kicsit másfelé kalandoztam :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!