Miért tudjuk nehezebben venni a levegőt, ha az arcunkba fúj a szél?
Figyelt kérdés
Nem 10km/h szélről beszélek, hanem 60-80.2011. márc. 7. 19:33
2/6 anonim válasza:
Netán a mellkasra nehezedő nyomás miatt?
3/6 A kérdező kommentje:
konkrétan amikor a Balatonnál voltam akkor alig tudtam talpon maradni a szélben, valamint munkahelyen amikor takarítottam magam, véletlenül arcon fújtam magam kompressszorral. Itt veszem észre, hogy nehezebben veszem a levegőt.
2011. márc. 7. 19:43
4/6 anonim válasza:
nem értek hozzá, de én arra gondolok, hogy a tüdő-t ugye mi irányítjuk, ha akarunk akkor veszünk levegőt, ha nem akkor nem, ha ilyen baromi erős szélt kapunk az arcukba, akkor valami reflex szerűen lezáródik a tüdő, legalábbis nekem le szokott.
5/6 anonim válasza:
Lehet, hogy nagy marhaság, de én így gondolom: a levegő attól áramlik a tüdődbe, hogy a belégzőizmok negatív nyomást hoznak létre a mellkasban, kint pedig a szokásos - a mellkasi nyomásnál magasabb értékű - normál légnyomás van (az áramlást mindig nyomáskülönbség hajtja, jelen esetben a kinti légnyomás és a légzőizmok által generált negatív nyomás különbsége). Az áramló levegő nyomása kiebb (ezt használják ki a repülőgépek is, hogy a szárnyak felső részén gyorsabban éramlik a levegő, mint alul, ezért alul nagyobb lesz a nyomás -> felhajtóerő keletkezik). Szóval ha kint gyorsan áramlik a levegő (mert baromira fúj a szél), eleve kisebb lesz a nyomása az orrod/szád szintjén, ergo jóval nagyobb negatív nyomást kell generálnod a légzőizmaiddal, hogy ugyanolyan nyomáskülönbséget (ergo ugyanolyan áramlást) létrehozz.
6/6 anonim válasza:
én is észre vettem! Meg maikor motoron megyek vagy bármin akkor is van hogy oylan nehéz venni hogy majd meg lehet fulladni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!