A gyógyszertári 'cseppentős' üvegeknél 1 ml folyadék hány cseppnek felel meg?
Előző: Láttál már 1 ml-t? Vagy csak úgy magadtól beszélsz hülyeségeket?
Az előző hozzászólásán feldühödve kimentem a laborba megmérni a cseppet. Háromféle pipettával kicsöpögtettem háromféle folyadékból 1-1 ml-t, íme az eredmények.
A folyadékok: víz, tiszta alkohol és tömény mosogatószer, ez reprezentálná a víz jellegű, az alkoholos tinktúra jellegű és a sűrű olaj jellegű folyadékokat. Tudom, hogy a mosogatószer nem olaj, de ez volt kéznél.
1. Pipetta: műanyag, vékony nyílású. Mindhárom folyadék kb 70 cseppet adott az 1 ml-re, azaz csepp = 1/70 ml.
2. Pipetta: műanyag, vasag nyílású. Az 1 ml víz 20-25 cseppként jött ki belőle, az alkohol és a mosogatószer 45-50 cseppként. Csepp = 1/20 vagy 1/25 vagy 1/50 ml.
3. Pipetta: üveg, a nyílás kb az első kettő közötti. A vízől kb 25 csepp ad ki 1 ml-t, az alkoholból 60, a mosogatószerből 75. Vagyis csepp = 1/25 vagy 1/60 vagy 1/75 ml.
Az alkohol és a mosogatószer érdekes módon egészen hasonlóan viselkedtek, pedig az alkohol egy nagyon kevéssé viszkózus anyag, a mosogatószer viszkozitása elég nagy. Én a felületi feszültséggel magyarázom a dolgot.
Az is látszik, hogy a megfelelő hegykiképzés is sokat számít. A gyógyszertári cseppentők lehetnek üvegből, műanyagból, többféle hegyük is lehet, és látjuk fent, hogy mindez, és maga a folyadék jellege milyen sokat számít a cseppek számában.
Nem tudom milyen büretta lehet az, de nehéz lehet úgy titrálni, hogy 3 csepp 1 ml. Egy kövér esőcsepp kb 50 mikroliter. Ami bürettára én emlékszem, abban is ez a tartomány volt, ami egyébként megfelel az 1/20 ml-nek.
Megnéztem három itthon talált cseppentőt. A phlogosol egy műanyag "csőrben" végződő üveg (hasonlít a Béres csepphez, sajnos nem találok képet), ennek cseppjét olyan 25-30 mikroliteresre becsülöm, van egy gumis végű cseppentős üvegem, amiben orrcsepp volt (jellegében ilyesmi: [link] ), most denaturélt szeszes, ezt a cseppet szintén kb 25-30 mikroliterre becsülöm, és van gyógyszertári glicerinem (ilyen: [link] ) , ami gumis végű üvegcseppentővel cseppenthető, ez kb 40-50 mikroliter.
A becslést úgy végeztem, hogy eppendorf csőbe cseppentettem pár cseppet, és sokéves tapasztalatom alapján megbecsültem, hogy mennyi lehet a csőben. Ez nem túl precíz, de itthon ezt tudtam tenni. Viszont kb egy évtizees gyakorlatom van eppendorf csövekkel, szóval nagy tétet mernék tenni rá, hogy a mennyiségek kb ott vannak, ahova becsültem.
Ezen az ábrán kb 100 mikroliter piros folyadék van a cső alján:
Ilyesmihez kellett 4 a phlogosolból és a denszeszből, és kettő adott ki egy kicsit kevesebbet a glicerinből.
Nem feltétlenül kell megnézni.
Ha ilyen vagy hasonló a mérete, akkor a fő osztás 1 ml, a kis osztás 0,1 ml
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!