Az apály és a dagály pontosan miért van?
Úgy tudom, hogy a hold a Föld körüli mozgása miatt, és ez naponta kétszer történik meg!
Egészen pontosan, részletesebben ez miért van?
Egyszer azért van mert a nap vonzza a vizet,a föld meg forog ügye, úgyhogy a víz ezt követi.
Aztán van a hold,ami kering a föld körül,szintén vonzza a vizet.
Ha ezen tengelyek egybe esnek akkor lehet a legnagyobb dagály,különösen a napfogyatkozáskor,amikor csak egy irányból érkezik a gravitációs vonzás.
Fentebb linkeltem már egy képet..tessék már venni a fáradtságot megnézni.
Igen, azt a képet már csekkoltam egy jó párszor, meg elemezgetem is már egy ideje, de én azt vágom, nekem az nem tiszta, amit fentebb is leírtam, vagyis kérdeztem!
Vagyis az, hogy most az Apály az az, amikor a vízszint normál szinten van? Vagyis akkor van apály, mikor nincsen dagály?
Választ előre köszönöm!
Ha a Hold a fejed felett van, akkor dagály van. Ha a Föld átellenes oldalán van a Hold (azaz ténylegesen a talpad alatt csak ugye ilyenkor nem látszódik...), akkor is dagály van. Ha pont a horizonton van a Hold, akkor van apály, és amikor a kettő között félúton (45°-os irányban látod), akkor van normál vízszint.
Remélem így már érthető...
maci
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!