Hogyan kell ezt megoldani? Tgx=2,5
Az egyik kérdés ez lenne: tgx=2,5
A másik pedig ez lenne: (gyök alatt)1+sinx(gyökjel vége) = cosx
Ezeket hogyan kell megoldani?
Leellenőriznétek légy szíves,hogy ezek a megoldások jók-e?Köszönöm szépen!
1.feladat:
cos^2-cosx=0
cosx=a és másodfokú egyenlettel a gyökök 1 és 0.
Négy megoldás van:
cosx=1 => I.negyedben 0°, IV. negyedben 360°
cosx=0 => II.negyedben 90° és III. negyedben 270°
2.feladat:
cosx= 1/2
x1=60° és x2=300°
3.feladat:
sin3x= gyök2/2 =45°
I. sinx=45°/3 +k*2pi=15° +k*120°
II. sin3x=(180°-45°)+k*2pi
x=55°+k*120°
Az első nem nevezetes, így csak beütni tudod a gépbe.
A gyök(1+sinx)=cosx-nél emeld négyzetre a két oldalt:
1+sinx=(cosx)^2 és használd azt az azonosságot, hogy (cosx)^2=1-(sinx)^2
Tehát (sinx)^2+sinx=0 (ez sinx-re másodfokú)
Nem tudom, ti hogy tanuljátok jelen pillanatban a trigonometriát és az egyenleteket, így a részletekbe és a periodikusságba nem megyek bele. (De ha már megjelenik a periodicitás a harmadikban, a többiben hol marad?)
A 3. feladathoz annyi kötekednivalóm lenne, hogy a k*2pi után is írd le a harmadolást (bár az látszik, hogy azt is harmadoltad az egyenlőség után). és 180°-45° harmada 45°.
Pontosan erre utaltam, hogy nem tudom, hogy tanulják a trigonometriát, ezért is nem mentem bele abba a részébe.
(Ám egy hasonló mai témából idézve: "Az, hogy fokba, radiánba,vagy grad-ba adom meg az eredményt teljesen mindegy, ha egyértelmű." Nem kötekszem, biztos úgy van.)
http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__hazife..
Tény, hogy Pockocska kicsit el van tévelyedve... a trigonometrikus egyenletek megoldása rendszerint tényleg radiánban megadandó, jelölve a periodicitást.
Persze az is lehet, hogy bevezető feladatok, és a radiánt csak ezek után fogják tanulni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!