Gondolatmenet? Nem értem, hogy hogyan számoljam ki!
Mekkora és milyen irányú a rugalmas erő, ha 4 N/cm rugóállandójú rugó hosszát 8 cm-rel megváltoztattuk?
Ezt hogyan számoljam ki? Nem kell, hogy leírjátok a megoldást, de nem értem, hogy itt most tulajdonképpen melyik összefüggésre kérdez rá :(
delta l=8cm
D=4 N/cm
A megnyújtó erő:
Fm=D*delta l=4 N/cm*8cm=32N.
A rugóerő a megnyújtóerővel egyenlő nagyságú, de vele ellentétes értelmű:
Fr=-Fm=-32N.
Persze lehet hogy a tanár tényleg nem tanította meg, de az is lehet, hogy épp nem figyeltél oda.
Vagy az is lehet, hogy mivel az "l" mindig hosszt jelöl, a delta pedig változást, ezért csak vagytok olyan intelligensek, hogy összerakjátok. Ami megnyúlik, annak megváltozik a hossza, azaz delta l. (Pl ahogy a "melegszik" máshogyan mondva hőmérsékletváltozás, azaz delta T.)
De a könyvben láttam meg, miután észrevettem azután értettem meg :D Csak mindig először kérdezek aztán gondolkodok :(
Amúgy meg tényleg nem tanította meg a tanár, hanem valami sokkal bonyolultabbat tanított amit másik feladatnál lehetett alkalmazni...
"Csak mindig először kérdezek aztán gondolkodok"
Igen, ezzel a jelenséggel gyakran találkozni ezzel az oldalon, valami népbetegség lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!