Honnan tudom megállapítani, hogy egy molekula milyen rácstípusba rendeződik?
Légyszi magyarázzátok el, mert nem értem.
Elolvastam már egymilliószor 2 könyvet is, azt hiszem utána, hogy értem, de amikor tesztet csinálok, mindig elbénázok valamit. :(
Már tiszta ideges vagyok, kezdem azt hinni, hogy soha nem fogom megérteni.
A molekulák molekularácsban kristályosodnak, ebben mi a nehéz? Gondolom, vegyületet akartál írni... akkor lássuk:
- fémrács: ide csak a fémek tartoznak
- molekularács: ide a legtöbb molekula (a kétatomos elemmolekulákat is beleértve, pl. O2, N2, stb.) és a nemesgázok tartoznak
- ionrács: az ionvegyületek szeretnek így kristályosodni
- atomrács: na ez a legérdekesebb... minden olyan elem, ami nem fém- vagy molekularácsban kristályosodik, ezen kívül még vannak vegyületek is, amik ide tartoznak, erre elvileg kell írjon példát a tankönyved, és ezeket meg kell tanulnod, mert nincs rá más mód, hogy megjegyezd (pl. SiO2, ZnS, stb.)
Azt kell végiggondolnod, hogy a rácspontokon mik vannak. Ha molekulák, akkor molekularács, ha fématomtörzsek (és a rácspontok között delokalizált elektronok vannak), akkor fémrács, ha ionok vannak, akkor ionrács, ha pedig kovalens kötéssel egymáshoz kapcsolódó atomok, akkor atomrács (nem keverendő össze a molekularáccsal).
Igen, vegyületeket akartam írni. :)
Köszönöm szépen a válaszokat! :)
Az utolsó különösen hasznos volt! :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!