Hatványozás, hogyan kell megoldani? 10=6^n
10 = 6^n
és
A= 5(gyök) (2^3 *7^14)/28^6 (gyök) ?
Veszed mindkét oldal 6-os alapú logaritmusát (zárójelbe írtam):
log(6)10 = log(6)6^n
Tudjuk, definíció alapján, hogy log(6)6^n = n, így
n = log(6)10
A másodikban nem értem, hogy hol van gyökjel...
Köszönöm,még egy kérdés ehhez: a számológépen hogyan kell beütni,hogy a 6-os alapú logaritmust vegye?
A gyököt úgy értettem,hogy a (gyök)-ök közötti rész van gyökjel alatt.Az ötös pedig nem szorzásként,hanem 5-ös alapon,ha így mondják?Vagyis az a kitevője?!
log(6)10 = log10/log6 = lg10/lg6 = ln10/ln6
Emiatt: [link]
Nem minden számológépen van olyan funkció, hogy a logaritmus alapját is meg lehessen adni. Legtöbbször csak tízes alapú és "ln" funkció van.
Ha ilyen géped van, akkor át kell írni a kifejezést tízes alapúra. ehhez van képlet:
log(a)x = log(b)x / log(b)a
Egy kifejezés logaritmusát úgy írjuk át új alapú logaritmusra, hogy vesszük a kifejezésnek az új alapú logaritmusát, és azt elosztjuk a régi logaritmusalap új alapú logaritmusával. (a: régi log. alap, b: új log. alap)
A másodikat azt hiszem, megértettem. Nos, mivel 28=2^2*7, ezért a hatványozás azonosságait alkalmazva 28^6=2^12*7^6, és mivel ezzel az értékkel el van osztva, azért a gyökjel alatti kifejezést így lehet felírni osztásjel nélkül, egyszerűsítés után: 2^(-9) * 7^8
Az ötödik gyök ötödöli a kitevőket, így a kifejezés gyökjel és törtvonal nélkül: 2^(-9/5)*7^(8/5)
Nem értem mit kell bonyolítani:
Veszed mindkét oldal tízes alapú logaritmusát:
1=n*lg(6)
n=1/lg(6)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!