Mi lenne, ha a Holdba csapódna egy aszteroida?
Mondjuk egy 100 m-es,egy 1 km-es,vagy egy 5 km-es...
Persze nem egyszerre,hanem ha egy-egy ilyen csapódna be,milyen hatással lenne a Földre.Mit látnánk,éreznénk..Attól függően,hogy Föld felőli oldalon csapódna be,vagy az ellentétesen...Remélem érthetően írtam le:)
20:40
Itt egy maximum 5 km átmérőjű aszteroidáról volt szó. A Hold átmérője kb 3470 km. Ha azonos sűrűségű a becsapódó test, mint a Hold akkor a tömegük aránya: 1:334255384. Milyen pályaeltérést okozna ez?
Semmiféle hatással nem lenne, se a Holdra se a Földre. A kirepülő törmelék pedig megintcsak semmiféle károkat nem tudna okozni.
Kinga. Az olyan nagyobb törmelék, ami esetleg kárt okozhatna itt a Földön nem képes a Hold felszínére érvényes szökési sebességre gyorsulni, ezért nem kell vele foglalkozni.
maci
Gábor maci!
Ebben nem lennék olyan biztos! Ugyanis egy 5 km átmérőjű aszteroida becsapódása, még a Föld szökési sebességére is képes felgyorsítania felszabaduló törmeléket. Az aszteroidák sebessége 10-70 km/s. Ha egy ilyen nem merőlegesen csapódik a Holdba simán kiszakíthat jelentős méretű darabokat, amelyek sebessége nagyobb mint a Hold 2,4 km/s-os szökési sebessége. Persze minderre kicsi az esély és én is azon az állásponton vagyok, hogy nem kell aggódni, de elméletileg igenis lehetséges.
Üdv
Kinga
Mindenkinek köszönöm a válaszát!!
Kinga,te honnan tudsz ennyit erről a dologról?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!